Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-02-15 KL. 11:58

Lions ljusfest värmde framför ett skinande rådhus

Av Tommy Paulison

2016 nappade Lions Club i Laholm på att uppmärksamma Alla Hjärtans Dag. Idén kom från lionsgrannarna i Hässleholm. Upptakten blev succéartad för Laholm och nu var det dags för nionde gången. Extra festligt naturligtvis med det nyrenoverade och skinande Rådhuset i bakgrunden.

Lions ljusfest värmde framför ett skinande rådhus
Lions ljusfest på Stortorget har blivit en kär tradition på Alla Hjärtans Dag. I år hade föreningen sålt över 1 000 marschaller och alla intäkter går till behövande i samhället. Foto: Tommy Paulison

20 lionsmedlemmar i sina guldglänsande jackor började redan på eftermiddagen och placerade ut nästan tusen marshaller i 16 eleganta hjärtan.

– Vi känner stor tacksamhet inför både företagare och affärsidkare i Laholm med omnejd som är så oerhört generösa mot oss i Lions, konstaterade presidenten Marie-Louise Wernant.

– Faktum är att vi har sålt in lite grand över 1 000 marshaller för 60 kronor styck. Fantastiskt helt enkelt. Dessutom har en hel del privatpersoner stöttat oss.

Tidigt på onsdagsmorgonen pekade dock lionsmedlemmarnas mungipor nedåt, regnet strilade ner, men strax efter lunch blev det uppehållsväder och tändningen kunde genomföras snabbt och smidigt.

Under cirka fyra timmar lyste sedan 16 ljushjärtan med värme över torget.

– Klart att det inte kändes så bra när man tittade ut på förmiddagen, men vi hade verkligen tur med vädret, menade aktivitetsordföranden Dan Andersson.

Kent Elmvik, Claes Johansson och Ebbe Johansson samarbetade väl när de skapade ett av de 16 hjärtan som prydde Stortorget. Foto: Tommy Paulison

Ljushjärtan-mallen kom förstås väl till pass och med flinka fingrar formades hjärta efter hjärta.

Stefan Agnesson dök också upp med ungdomsbrandkåren som hjälpte Lions med att slutföra tändningen. Visst, lite rök steg mot skyn, men tack vare en nästan obefintlig vind blev det lilla obehaget ganska hanterbart.

Lions har de sista månaderna varit inne i en intensiv period. Det började med försäljning av 600 julkalendrar, fortsatte med granpyntning och hämtning av begagnade granar. Däremellan en utflykt till kommunens äldreboenden där cirka 25 000 kronor portionerades ut som en liten guldkant på tillvaron för de äldre.

Behållningen från Lions olika aktiviteter, inklusive marshallfesten, går alltid tillbaka till behövande i kommunen.

– Trots att vi under stora delar av året dyker upp och söker hjälp, förtröttas inte sydhallänningarna, laholmarna. Så generösa, så positiva tongångar som vi alltid ställs inför känns oerhört stimulerande. Utan allt det stödet vi får i alla möjliga sammanhang, skulle det vara betydligt svårare att bedriva vår verksamhet, säger presidenten Marie-Louise Wernant.

I slutet av mars är det påsk och då pyntas påskris och förgyller omgivningarna. I vanlig ordning reses också en stor björk på Stortorget med härlig utsmyckning.