Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-04-26 KL. 12:45

Lions anmälda till miljö och hälsa: ”Höna av en fjäder”

Av Johan W Jönsson

Lions får inte elda upp sitt påskris i år. Naturfjädrarna räknas som avfall och får inte brinna upp tillsammans med riset i majbrasan. De guljackade medlemmarna fick istället köra de pyntade björkruskorna till återvinningen.
– Det är inte lätt att jobba ideellt, säger Lions president Dan Andersson.

Lions anmälda till miljö och hälsa: ”Höna av en fjäder”
Det blev merjobb för Lions medlemmar. Påskriset som alltid eldats upp på Valborg får inte brinna i år då den ideella föreningen anmälts till miljö och hälsa på Laholms kommun. Riset fick istället köras till återvinningen. Foto: Johan W Jönsson

På Valborgsmässoafton bjuder Lions traditionsenligt in till firande vid Rökeriet i Laholm. Årets laholmare utses, manskören sjunger, det grillas korv och en majbrasa brinner.

Under alla år har Lions eldat upp de påskträd som prytt lokala näringsidkares entréer. Men så blir det inte i år. Någon har anmält den ideella föreningen till kommunen.

– Vi har alltid eldat upp ris med fjädrar men vi fick ett samtal från miljö- och hälsa som fått in en anmälan och lagen säger att man bara får elda rent ris, säger Andersson.

Lions använder fjädrar från slaktade kalkoner. Det är alltså naturfjädrar men en biprodukt från kalkonuppfödning. Det har inte ryckts av några fjädrar från levande fåglar.

– Det accepteras ändå inte av alla. Jag är själv ganska intresserad av fåglar och vet att i Kina lägger de levande gäss på rygg och så rycker de fjädrarna men så är det inte här.

– Det har alltid fungerat att elda upp allt tidigare, men okej, saker förändras. Frågan är bara vad nästa grej blir? Det får inte bli för dumt, fortsätter Andersson.

Lionsmedlemmarna hade först tänkt att ta bort alla fjädrar, cirka 4 500 stycken, från riset. Men det mastodontarbetet hoppades över till förmån för återvinningen.

– Allt får gå till Ahla istället. Vi har en medlem som fällt en björk, så vi får rent ris av honom så att vi i varje fall får en mindre majbrasa till Valborg, säger Andersson.

Lions kunde sökt tillstånd för att få elda upp ris med fjädrar. Då fylls en blankett i och oavsett om tillstånd ges eller ej kostar det 2 200 kronor i avgift.

– Det var inte aktuellt. De pengar vi samlar in ska gå till behövande och inget annat. Alla andra kostnader tas från medlemsavgifterna, berättar Andersson.


Dan Andersson är president i Lions club Laholm. Foto: Johan W Jönsson


– Vi säljer in de här påskträden, pyntar dem, sätter upp dem och tar ner dem. Nu tycker någon att vi ska plocka bort alla fjädrar men som tur är kan vi lösa det genom Ahla.

Lions sponsrar högstadieelevers Auschhwitzresor, räcker över julgåvor och påsktårtor till kommunens särskilda boenden och utser årets laholmare. Bland mycket annat.

– Det är sådant som bygger på den här aktiviteten. Kan vi inte göra något så kan vi inte dra in pengar och då blir det inget till behövande. Det är inte lätt att jobba ideellt, konstaterar Dan.

– Ett förslag är att Attraktiva Laholm tar över just den här delen med brasan. Då blir det kanske smidigare med tillstånd. Nu kommer vi ju inte att ha något ris att elda, fortsätter han.

Att samla ihop det pyntade riset och köra det till återvinningen gick på ett kick då Lions medlemmar som vanligt ställde upp mangrant men många tyckte det kändes fånigt.

– Det känns lite som att det viktigaste inte är att göra rätt, utan att inte göra fel, säger Dan.

– Är det inte det här som kallas att göra en höna av en fjäder?, frågar sig Jerker Jacobsson i föreningen och lockar till skratt.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Angelica Pantzar var den som tog emot anmälan för Laholms kommuns räkning och hon tog den första kontakten med Lions.

– Jag tog emot klagomålet, pratade med Lions och berättade att man inte får elda fjädrar då det är avfall och avfallsföreskrifterna i kommunen säger att man bara får elda ris, säger hon.

Vad är miljöfarligt i naturfjädrar?

– Lagen säger att avfall ska hanteras på lämpligt sätt. Det är så det ser ut. Sedan är det ofta någon form av metall som man binder upp fjädrarna med, säger Pantzar.

– Det går att söka dispens och det har Lions uppmanats att göra. Bara för att man gjort något på ett visst sätt tidigare så är det kanske inte okej att fortsätta att göra så, fortsätter hon.


Lions medlemmar fick lasta påskriset till majbrasan och köra det till återvinningen istället för att elda upp det. Foto: Johan W Jönsson