Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2022-09-18 KL. 08:00

Knäreds PRO ska festa ikapp coronaåren

Av Rickard Gustafsson

Senaste festen i Knäreds PRO ägde rum 2019 men på grund av pandemin har föreningen tvingats ligga lågt. Nu tas det igen med råge då det vankas 70-årsfest i bygdegården.
– Då glömmer vi corona och valet och ska bara äta gott och ha roligt, skrattar föreningsordföranden Agnes Bäckman.

Knäreds PRO ska festa ikapp coronaåren
Nils-Inge Eriksson, Agnes Bäckman, Bernt-Olof Ström, Anita Radels, Lennart Svensson och Britt-Inger Jakobsson utgör sex sjundedelar av styrelsen i Knäreds PRO som fyller 70 år. Siw Mähiläinen saknas på bilden. Foto: Rickard Gustafsson

1952 startade PRO-föreningen i Knäred och då var medlemsavgiften 1 krona. Mycket vatten har runnit i Lagan sedan dess och i år firar föreningen 70 år.
Agnes Bäckman som varit ”knärbo” sedan 1965 gick med i PRO 2012 och hamnade direkt i styrelsen. Året efter tog hon över ordförandeskapet från Sven-Erik Vänneå.
– Det blev så trots att jag sa att jag var bättre med grötasleven än med ordförandeklubban, skrockar Agnes.

Ordföranden berättar att Knäreds PRO är en pigg liten förening där det hittas på aktiviteter som exempelvis tipspromenader, hälsa- och friskvård i skolans gymnastiksal och sångkören som sprider musik och glädje med uppträdanden på såväl Björkebogården som på träffpunkten på Smedjebacken.

I höst blir det också kurs i hur man använder smartphones och läsplattor. Mycket viktig utbildning enligt Bäckman.
– Det är väldigt efterfrågat och den kunskapen kommer behövas när Telia i maj nästa år tar bort vår fasta telefoni. Lär man sig inte det här blir man ju helt isolerad, menar ordföranden.


Agnes Bäckman har varit ordförande i Knäreds PRO sen 2013. Foto: Rickard Gustafsson


Resor är ett annat inslag bland aktiviteterna. Inom kort är det dags för resa till Wapnö Gård utanför Halmstad och innan i år åkte medlemmarna Skåne Runt med buss och har också gjort en fyradagarstripp till Värmland där man bland annat besökte Erlander-gården och Selma Lagerlöfs Mårbacka.
– Vi arrangerar de här resorna med PRO-föreningarna i Markaryd och Skånes-Fagerhult. Vi är själva för få så därför slår vi oss ihop. Det är roligt att träffa nya människor och vi hade hiskeligt roligt när vi var i Värmland, säger Agnes Bäckman.

Hiskeligt roligt var det dock inte under coronarestriktionerna. Föreningens aktiviteter låg helt på is från mars 2020 till september 2021.
– Många kände sig ensamma och gick inte ens en gång till affären. Det var absolut ingen bra tid, suckar Agnes och berättar att föreningens ordinarie höst- och vårfester ställdes in.

Tack och lov lyftes restriktionerna lagom till 70-årsjubileet och den 21 september vankas stort kalas i Knäreds bygdegård med välkomstdrink, trerättersmiddag, kaffe och tårta och musikunderhållning och dans med Sylve Bengtsson & Co (känd från Laholmsrevyn).
– Det ska firas rejält för vi har inte haft fest sedan 2019. Då glömmer vi corona och valet och ska bara äta gott och ha roligt, säger Agnes Bäckman.