Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2022-08-25 KL. 07:56

Knäreds IK får kvarts miljon kronor

Av Rickard Gustafsson

Knäreds IK får kommunalt bidrag på 250 000 kronor för omläggning av tak och sanering av mögelskador. Problemen upptäcktes vid återuppbyggnaden av klubbstugan som förstördes i en brand 2021.
– Jag är glad att det löst sig även om vi kallt räknat med det, säger ordföranden Sven-Inge Svensson.

Knäreds IK får kvarts miljon kronor
Sven-Inge Svensson, ordförande i Knäreds IK, tycker att kommunen som fastighetsägare skulle stått för hela kostnaden vid renoveringen av den mögelskadade klubbstugan. Foto: Johan W Jönsson/Arkiv

Det var hösten 2021 som delar av Knäreds IK:s klubbstuga vid Lagavallen föll offer för lågornas rov.

När det blev dags att åtgärda skadorna upptäcktes även omfattande mögelproblem i en del av byggnaden som inte eldhärjades, vilket självfallet var tvunget att fixas till.
– Det är ett byggtekniskt fel som gjordes när den delen av klubbstugan byggdes någon gång på 1950-talet. Det är helt svart av mögelsporer då det inte funnits någon luftspalt, sa KIK:s ordförande Sven-Inge Svensson till LT i samband med att klubben sökte pengar av kommunen.

Totalt kostade renoveringsåtgärderna i klubbstugan 450 000 kronor, men klubben har redan säkrat 200 000 kronor från RF/SISU.

Eftersom Laholms kommun äger idrottsanläggningen och tillhörande byggnader har kommunstyrelsen nu beslutat att skjuta till 250 000 kronor för omläggning av plåttak och ny råspont.
– Vi var ju tvungna att göra någonting för det går ju inte att bygga igen det när det är mögel. Pengarna tas av kommunstyrelsens konto för oförutsedda avgifter, säger ks-ordföranden Erling Cronqvist (C).


Renoveringen för att åtgärda mögelproblemen i Knäreds IK:s klubbstuga vid Lagavallen är klar och kostade 450 000 kronor. Foto: Johan W Jönsson


Sven-Inge Svensson är glad att det löst sig men hade helst sett att kommunen stått för hela kalaset då Knäreds IK är hyresgäst. Förvisso har klubben ett nyttjanderättsavtal med ansvar för driften, men KIK-ordföranden tycker ändå att problemet huvudsakligen är fastighetsägarens, det vill säga Laholms kommun.
– Det är väl klart att vi ska stå för underhåll som att måla och liknande, men när det gäller skador på grundstommar så tycker vi att det är kommunens ansvar när man hyr en lokal som vi gör.

I själva verket är känslan i KIK att det är klubben som sponsrat fastighetsägaren/kommunen med 200 000 kronor genom arbetet de lagt ner för att ragga upp RF/SISU-bidraget.
– Vi hade hellre sökt SISU-pengar till olika utvecklingsprojekt för att kunna attrahera fler ungdomar, men nu är det som det är och vi har fått ett fint tak, säger Sven-Inge Svensson.