FÖRENINGSLIV 2023-01-19 KL. 06:02

Knäreds föreläsningsförening har vind i seglen

Av Rickard Gustafsson

Vad händer i kroppen när man blir kär? Vad blir konsekvenserna av Putins krig i Ukraina? Några av de ämnen som publiken i Knäreds bygdegård kommer bjudas på när Knäreds föreläsningsförening drar i gång igen efter en rekordartad höst rent publikmässigt.

Knäreds föreläsningsförening har vind i seglen
Lust, förälskelse och evig kärlek beror på kemiska förlopp. Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet, ger en föreläsning som handlar om kärlekens kemi, rikt illustrerad med moderna molekyler och klassisk konst. Foto: Privat

När Knäreds föreläsningsförening presenterar vårens gästföreläsare är ordföranden Lars Ingemarson smått lyrisk efter att ha summerat höstsäsongen. De fem föreläsningarna drog knappt 700 besökare vilket innebar ett publiksnitt på 140 personer.
– Det är den bästa säsong som vi någonsin haft! Det har varit otroligt mycket folk. Tidigare har vi haft 85-90 i snitt per föreläsning och det har vi ändå tyckt är jättebra, säger Lars Ingemarson och framhäver att allt fler köper terminskort.

Förklaringarna till publikframgångarna är flera. Föreningen har vässat sin marknadsföring och blivit aktiva i sociala medier och även gått ut bredare geografiskt med fokus på Båstad och Markaryd.
– Det har gjort att fler fått upp ögonen för våra föreläsningar, men sen vill jag såklart tro att det också handlar om att vi bjudit in duktiga föreläsare som talar om ämnen som folk uppskattar, analyserar Lars Ingemarson.

Icke tu tal om att kvaliteten på föreläsare är hög och det stundande vårprogrammet utgör inget undantag. Säsongen som inleds den 31 januari och avslutas den 18 april innehåller fängslande föreläsare som snackar om högaktuella ämnen.


Läraren Maria Andersson, läkaren och författaren Anders Källgård och statsvetenskapprofesson Bo Petersson gästar Knäreds föreläsningsförening under våren 2023.


Först ut på scen är Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet, bördig från Båstad. Han är Rysslandsforskare och ska ge sin syn på orsakerna och framtidsutvecklingen kring Putins krig i Ukraina.
– I det första programmet som vi delade ut skulle historieprofessorn Kristian Gerner prata om kriget i Ukraina, men så blev han sjuk och vi fick hastigt kasta om i programmet. Vi ville gärna ha någon som kunde föreläsa om Ukrainakriget och Bo Petersson är en fullgod ersättare och har hörts flitigt i intervjuer bland annat i P1 på Sveriges Radio, säger Lars Ingemarson.

Som många känner till tvingades föreläsningarna i Knäred till ett uppehåll på grund av coronapandemin och som en ren händelse handlar vårens andra föreläsning om just en farsot som satt skräck och tagit miljontals människors liv.
– Vi knyter an lite till pandemin här genom Maria Andersson som ska berätta om tuberkulosens offer utifrån sin egen ångermanländska släkts historia. Det är en sjukdom som fortfarande tar många liv runt om i världen. Jag har själv inte hört henne föreläsa, men hon har fått goda vitsord, säger Lars Ingemarson.

Näst på tur blir det ett kärt återbesök för läkaren och författaren Anders Källgård som skrivit en fortsättning till Strindbergs ”Hemsöborna”. Det är också temat: ”Hemsöborna – vad hände sen?”
– Källgård har varit hos oss två gånger förut och vid båda tillfällena har han dragit mycket folk. Han är en jätteduktig föreläsare som trollbinder sin publik, berättar Lars Ingemarson.


Släktforskaren Ted Rosvall ger en rikt illustrerad berättelse om det Bernadottska kungahuset som residerat i Stockholms slott sedan 1810.


Föreläsningsföreningen har genom åren haft en förkärlek till att bjuda in gäster i SVT-succén ”Fråga Lund” och när Ulf Ellervik kliver upp på scen blir han den femte från programmet.
Professorn i bioorganisk kemi vid Lunds universitet ska förklara ”Kärlekens kemi”. Vad händer egentligen i hjärnan när vi blir kära? Hur kommer det sig att en förälskelse inte varar för evigt?
– Vi tyckte att det här var ett kittlande tema och det tänker jag att även våra besökare tycker. För alla har väl någon gång upplevt kärlek i en eller annan form. Jag har hört att studenterna i Lund aldrig missar några av hans föreläsningar så det här vill man inte missa, menar Lars Ingemarson.

Våren avrundas med Ted Rosvall – välkänd inom släktforskarkretsar – som går på djupet i det svenska kungahuset. Även det ett högaktuellt tema.
– I höst firar vår kung 50 år på tronen och Rosvall är oerhört kunnig när det handlar om ätten Bernadotte. Han berättar i kåserande stil och kommer tala om kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, grevar och grevinnor och vanligt folk i Sverige, Norge, Danmark, Belgien och Luxemburg, säger Lars Ingemarson som är mycket nöjd med vårens startfält.


Fakta: Vårsäsongen hos Knäreds föreläsningsförening
31 januari: ”Slutsatser och konsekvenser av Putins krig mot Ukraina”, Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.
21 februari: "TBC – en ångermanländsk släktsaga”, Maria Andersson, lärare, Fellingsbro.
14 mars: ”Hemsöborna – vad hände sen?”, Anders Källgård, läkare och författare, Varberg.
4 april: ”Kärlekens kemi”, Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet.
18 april: ”Ätten Bernadotte”, Ted Rosvall, kyrkomusiker, föreläsare och släktforskare, Falköping.