FÖRENINGSLIV 2023-08-15 KL. 06:02

Känd polis- och idrottsprofil gästar seniordag

Av Rickard Gustafsson

De fem SPF Seniorerna-föreningarna i Laholms kommun har bjudit in förre rikspolischefen och tidigare RF-basen Björn Eriksson till årets temadag på Fågelsångs festplats.
– Han kommer kåsera och det kommer bli mycket intressant att lyssna på. Alla är välkomna, inte bara medlemmar, säger Ulla Nilsson i SPF:s samrådsgrupp Laholm.

Känd polis- och idrottsprofil gästar seniordag
Björn Eriksson är en duktig föreläsare och lämnar få oberörda. Vältalig och stundtals provokativ blandar han fakta med egna upplevda anekdoter från ett långt yrkesliv bland annat inom polisen och idrottsrörelsen. Foto: Bildbyrån

Temadagen den 24 augusti hoppas SPF Seniorerna ska bli en dag som pensionärerna gör en ring runt i kalendern. Då vankas det nämligen spännande föredrag, underhållning, lotterier och kaffe med dopp på den vackra festplatsen i Fågelsång.

När LT träffar Ulla Nilsson, Roland Niklasson, Helene Andersson och Christer Henriksson i SPF Seniorerna samrådsgrupp i Laholm kan de inte riktigt komma överens om hur många år som temadagen har arrangerats.

– Det är nog cirka 30 år, men vi vet inte exakt. Däremot vet vi att den är väldigt uppskattad, säger Roland Niklasson från SPF Hishult.

Besöksrekordet på uppemot 500 seniorer har några år på nacken och slogs när den folkkäre Hasse ”Kvinnaböske” Andersson besökte parken.

– Det handlar väldigt mycket om vilka gäster och artister vi bjuder in, men vi tror att det kan bli 300-500 i år, säger Helene Andersson, SPF Laholm.

Roland Niklasson, Ulla Nilsson, Helene Andersson och Christer Henriksson ser fram emot SPF Seniorernas temadag i Fågelsång och hoppas på många besökare. Foto: Rickard Gustafsson

Förhoppningarna är nu att nå samma siffror när man bjudit in förre rikspolischefen Björn Eriksson som fram till i år varit högsta hönset i Riksidrottsförbundet.

Eriksson kommer att kåsera under temat ”I huvudet på en gammal gubbe”. Vad det finns just i huvudet denna dag i Fågelsång vet bara huvudpersonen själv.

– Han är intressant och spännande att lyssna på och vi ville gärna att han skulle komma till oss. Han gästade Lögnäs gård för fyra-fem år sedan och det var riktigt bra, berättar Roland Niklasson.

Musikunderhållningen på festplatsen står Våxtorpssonen Edward C. Johansson och Bo Liljedahls trio för. Utöver det blir det kaffe med dopp och ett stort lotteri.

– Det är 80 företag och privatpersoner som skänkt fina vinster. Det kan jag säga att prisbordet är mycket mer värt än vad lotterna kostar, säger Christer Henriksson, SPF Veinge-Tjärby.

Edward C. Johansson och Bo Liljedahl Trio står för musikunderhållningen på Fågelsångs festplats.

Foto: Arkivbild

Lotteriintäkterna gör också att arrangemanget bara kostar dryga hundralappen att besöka.

– Vi försöker hålla inträdet så lågt det bara går för att så många som möjligt ska ha råd att komma, menar Ulla Nilsson.

Gänget berättar vidare att SPF-föreningarna lever och frodas och att medlemsantalet ökat igen efter en nedgång under pandemin. Just nu är cirka 1 200 personer medlemmar i någon av de fem föreningarna i Laholms kommun.

För den som vill bredda sitt sociala umgänge finns det gott om plats för fler medlemmar.

– Vi har väldigt bra sammanhållning mellan föreningarna och vi hittar på väldigt mycket olika saker, säger Christer Henriksson.

– Våra 15-tal danser i Fågelsång är mycket populära. Vi åker också på ganska många gemensamma resor och arrangerar också fester, säger Ulla Nilsson.

Den 9 oktober väntar en filmdag på Bio Maxim i Laholm.

– Det är inte klart än vilken film det blir, men det brukar vara välbesökt och efter filmen träffas vi på Gröna Hästen och äter räkmacka tillsammans, avslutar Ulla Nilsson.