FÖRENINGSLIV 2023-01-12 KL. 09:02

Kafferepen firade 55 med Olle Jönsson på scen

Av Johan W Jönsson

Så mycket bättre-aktuella Olle Jönsson från Lasse Stefanz gästade det allra första kafferepet på Solbacken i Edenberga. När det var dags för kafferep 55 i ordningen var dansbandskungen tillbaka på scen. Det bjöds både på skönsång, anekdoter och roliga historier. ”Att möta publiken är det enda jag kan”, säger Jönsson till LT.

Kafferepen firade 55 med Olle Jönsson på scen
Olle Jönsson bjöd både på ett par nya låtar från Så mycket bättre och på några klassiker när han gästade kafferepet på Solbacken i Edenberga. Foto: Johan W Jönsson

Sedan 2015 har Kafferepen på Solbackens bygdegård lockat fullt hus. Först i IBK Pumas regi och sedan under bygdegårdsföreningens egna vingar.

Under våren bjuds publiken på det kanske starkaste startfältet någonsin. Olle Jönsson var först ut och Nanne Grönwall avslutar i maj.

Christopher Dahlström som är ordförande i arrangörsföreningen är säker:

– Jag skulle nog vilja kalla det för det absolut starkaste startfältet vi någonsin har haft. Det känns fantastiskt att vi kan locka så stora namn till våra kafferep, säger han stolt.

I februari kommer
musikalstjärnan Gunilla Backman, aktuell med ”Catz”. I mars är det äntligen dags för Wizex. De skulle avslutat förra årets program men fick ställa in på grund av sjukdom.

Dansbandet Black Jack gästar kafferepet i april. De återkommer efter besöket på Solbacken 2016. Nanne Grönwall med maken Peter står för finalen ihop med Edward C Johansson.

– Nanne har varit en av våra drömartister att få hit. Det är ett fantastiskt program! Den här gången blev det full pott när vi ringde runt och hörde oss för, säger Dahlström.

Den 25 mars kommer dessutom Danne Stråhed till Edenberga för en kvällsshow. Den går under namnet ”Hallabalo – då och nu”.

Konceptet kafferep innebär kaffe, kakor och underhållning. Uffe ”Chrix” Andersson leder eftermiddagarna från scen på ett lättsamt sätt med quiz och intervjuer.

Olle Jönsson går inte bara upp på scen och river av några av Lasse Stefanz mest kända låtar. Han bjuder på sig själv med kul anekdoter, roliga historier och fräckisar.

Han berättar bland annat att han först vägrade sjunga ”Huaröd” då han tyckte att den inte handlade om någonting. Det var en nonsenstext, menade han.

– Men Christer (kapellmästaren och låtskrivaren i bandet) stod på sig och jag gav med mig. Nu är den streamad åtta miljoner gånger, skrattar Olle innan han tar ton.


Olle Jönsson bakom scen på Solbacken i Edenberga inför kafferepet. Han tycker att det känns rätt att komma till Edenberga och var med på det allra första repet redan 2015. Foto: Johan W Jönsson


LT fick en kort pratstund med Olle innan han klev upp scen. Lasse Stefanz hade strax innan kafferepet deltagit på Cancergalan och i februari ska de ut på konsertturné för fulla hus.

– Jag tycker att det här är en rolig grej. Att få komma ut själv och sjunga lite. Dessutom är konceptet trevligt. Det känns rätt att komma hit på något sätt, säger han.

Helgen efter ska Olle uppträda på en lokal pub i sina hemtrakter i Skåne. Han berättar att han gärna gör lite mindre grejer och tackar nej till mycket stort.

– Jag orkar inte på samma sätt längre. Det märks att man inte är 20. Hade någon frågat om jag ville vara med i Så mycket bättre igen i sommar hade jag sagt nej tack.

Olle berättar att det var slitsamma dagar med sänggående vid två på natten och uppstigning vid halv sju på morgnarna.

– Det var precis så att jag tog mig i mål. Jag hade inte orkat en dag till. Det var tufft! Samtidigt var det trist att lämna. Jag saknade det redan på planet hem.

Det var en pärs fram till programmet skulle visas då han inte visste hur han skulle framställas. Olle menar dock att han försökte vara sig själv hela tiden.

– Men man vet ju inte hur de klipper. Jag hoppades att det skulle bli positivt och det blev det. Jag är absolut nöjd över hur jag framställs i programmet.

Har du märkt någon skillnad nu efter?

– Ja, det har kommit fram många nyfikna människor och publiksiffrorna har ökat. Så mycket bättre hade större genomslagskraft än vad jag trodde att det skulle ha.

Hur var de andra artisterna?


– Det var trevliga människor och duktiga musikanter. Den som var allra trevligast och ödmjukast var Darin. Men när jag sjöng hans låt ”En säng av rosor” framför honom var jag inte kaxig.

– Norlie och KKV var roliga som fan och Molly Hammar var en frisk fläkt. Anna Ternheim var också väldigt go. Dessutom var personalen väldigt trevlig och maten god.

På Solbacken bjöd Olle bland annat på sångerna ”En säng av rosor” och ”Minns det som igår” från just Så mycket bättre. Några planer på att tänka på refrängen har han inte, än.

– Folk undrar om jag inte kan vara nöjd. Men detta är som ett gift och att möta publiken är det enda jag kan. Jag kan inte snickra på huset. Jag får nöja mig med detta, skrattar Jönsson.


Det var som vanligt fullt hus när Kafferepen på Solbacken drog igång. Biljetterna till Så mycket bättre-aktuella Olle Jönsson sålde sig mer eller mindre av sig själv. Foto: Johan W JönssonFakta:

Kafferepen på Solbacken

15/2: Gunilla Backman

22/3: Wizex

25/3: Danne Stråhed (kvällsföreställning)

5/4: Black Jack

10/5: Peter & Nanne Grönvall samt Edward C Johansson