-
FÖRENINGSLIV 2022-11-08 KL. 14:05

Julmarknad ska väcka liv i Göstorp efter pandemin

Av Johan W Jönsson

Göstorp är den lilla byn med det stora engagemanget. Det bor cirka 200 personer där. I trivselföreningen finns ändå 220 medlemmar. Aktiviteterna har gått lite på sparlåga under pandemin men nu vill ortsborna komma igång på allvar igen med en julmarknad. ”Vi hoppas att det kommer många besökare”, säger Kari Wassborg.

Julmarknad ska väcka liv i Göstorp efter pandemin
Göstorps Trivselförening står bakom julmarknaden i Ordenshuset mitt i byn. Foto: Johan W Jönsson

Hur det kan vara fler medlemmar i föreningen än vad som bor i byn? Det handlar om att personer som lämnat Göstorp ändå vill vara kvar i den fina gemenskapen.

– Vi har till och med medlemmar i Nederländerna. De har sommarboende här, berättar Jan Fagerholm som bland annat kommer sälja sin konst på marknaden.

Senast det ordnades julmarknad var innan pandemin. Men nu är det dags igen. Den 19 och 20 november blir det både julmarknad och julloppisar i byn.

– Det blir ju ingen stor julmarknad på Lilla Böslid i år. Då måste byarna dra sitt strå till stacken för att skapa julkänsla istället, säger Kari Wassborg.

Julmarknaden äger rum i Ordenshuset mitt i byn. Julloppisarna hålls hemma hos Britt-Marie Karlsson respektive Mona Henningsson.

– Det blir tionde året som jag kör min julloppis. Jag kunde ha den även under pandemin med vissa restriktoner. Det gick jättebra ändå, säger Britt-Marie.


Kari Wassborg med en tomte i garn som förhoppningsvis hittar en ny ägare på julmarknaden i Göstorp. Foto: Johan W Jönsson


Besökarna kommer hitta trä- och textilslöjd, keramik, föremål i betong och olika former av annan konst som målningar och figurer framställda av hästskor på marknaden.

– Vi kommer också att sälja fågelholkar för 100 kronor styck. Pengarna går oavkortat till Världens Barn, säger Jan Fagerholm.

Det bjuds på glögg och pepparkakor både på julmarknaden och på julloppisarna. Britt-Marie Karlsson berättar att för många brukar det bli glöggpremiären.

– Efter pandemin har inte Sverige och byarna kommit igång ordentligt igen. Jag tycker att vi ska börja göra saker och berätta det så att folk får reda på att det händer något, säger Wassborg.

Fotnot: Julmarknaden på Lilla Böslid ersätts av Jul på Heagård och äger rum den 12-13 november.


Hästskokonst, träslöjd och keramik finns bland det som erbjuds på julmarknaden. Foto: Johan W Jönsson


Läs mer:

Jul på Heagård ersätter nedlagd julmarknad