Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-01-20 KL. 07:05

Hoppas locka ny publik med radiosportprofil

Av Rickard Gustafsson

I vårens starka startfält hos Knäreds föreläsningsförening gästar Radiosportens mångårige medarbetare Patric Ljunggren. Ordföranden Lars Ingemarson hoppas att det ska märkas i bänkraderna.
– Ja, vi har inte haft så mycket sport tidigare och vi hoppas att det ska kunna locka den sportintresserade till oss, vilket vi tror kan vara en lite yngre publik, säger ordföranden Lars Ingemarson.

Hoppas locka ny publik med radiosportprofil
SR-journalisten Patric Ljunggren hörs var och varannan dag i etern från idrottsarenor runt om i Sverige. Den 13 februari kan han ses och höras live i Knäreds bygdegård. Foto: Knäreds Föreläsningsförening

En författare, en sportjournalist, en före detta EU-ambassadör, en historiker samt en trädgårdsmästare. Ja, det är en namnstark kvintett som står på föreläsningsföreningens vårmeny under inledningen av den 111:e raka säsongen.

Programmet innehåller erfarna och duktiga föreläsare med ämnen som spänner över allt från krig och sport till det stundande EU-valet, preventivmedel och trädgårdsodling.

Vid premiären i höstas drog historieprofessorn Dick Harrison storpublik och premiärgäst den här gången, 23 januari, är Dicks hustru – författaren och historikern Katarina Harrison Lindbergh.

– Hon har skrivit mycket om dansk-svenska konflikter under 1500- och 1600-talet. Det lär bli mycket fokus på Halland och södra Halland om hur de här krigen påverkade vår bygd. Det tror jag kommer bli intressant, säger Lars Ingemarson.

Lars Danielsson och Katarina Harrison Lindbergh föreläser under våren hos Knäreds föreläsningsförening. Foto: Knäreds Föreläsningsförening/Historiska Media

Extra nyfiken är ordföranden på vårens andra föreläsare – sportradioprofilen Patric Ljunggren från Halmstad.

– Vi har inte haft så mycket sport, faktiskt. Men vi hoppas att det ska kunna locka den sportintresserade till oss, vilket vi tror kan vara en lite yngre publik.

Med drygt 25 år på Radiosporten (och flera P4-stationer) kommer Ljunggren bjuda på anekdoter från livet som sportreporter och arbetet bakom kulisserna på Sportextra, som har miljoner lyssnare.

– Man får följa hans personliga resa från en bondgård i Småland till OS i Peking. Jag hoppas också att han kommer att prata om hur det var att jobba som reporter i Kina, om han kunde arbeta fritt eller om han kände sig övervakad.

Valet av den tredje gästen är förknippat med det stundande EU-parlamentsvalet. Populäre Lars Danielsson, som fram till nyligen verkat som Sveriges EU-ambassadör, gör sitt tredje framträdande i bygdegården.

Med ett förflutet som planeringssekreterare i Laholms kommun på 1980-talet gick han vidare vidare till högre uppdrag, bland annat som statssekreterare åt statsminister Göran Persson. Därefter fortsatte han utomlands som generalkonsul i Hongkong och Macao och sedermera ambassadör i Sydkorea och Tyskland.

– Han är väldigt uppskattad och en fantastiskt pedagogisk föreläsare. Han var mycket av spindeln i nätet när Sverige ifjol hade ordförandeskapet i EU, men han kommer också att knyta an till det kommande EU-valet och blicka framåt med spaningar om vad som händer med EU framöver, säger Lars Ingemarson.

Historikern Gunnela Björk bjuder på en intressant föreläsning om paret Karin och Nils Adamsson som under förra seklet kämpade för människors rätt till sexuell njutning utan oro för oönskade graviditeter. Foto: Ylva Säfvelin

Stafettpinnen tas därefter över av historikern Gunnela Björk, docent vid Örebro universitet. Hon ska ägna sin tid på scenen åt svenska sexualupplysningens pionjärer – Karin och Nils Adamsson.

– En spännande historia om paret som kämpade för människors rätt till preventivmedel under början av förra seklet. Det är en delvis mörk historia då de kastades i fängelse, men också för många en ljus historia eftersom preventivmedel kom att sprida på ett helt annat sätt än tidigare.

Sist ut, framåt vårkanten, är trädgårdsmästaren Anette Nilsson.

– Vi hakar på det stora intresset för trädgård i alla dess former som finns just nu. Hon kommer berätta, visa bilder och ge handfasta råd om egenodlingar, köksträdgårdar och hur man planerar för en både vacker och produktiv odling av blommor och grönsaker, avrundar Lars Ingemarson.

Trädgårdsmästaren Anette Nilsson kommer att bland annat att ge råd om jordförbättring och tips på odlingsvärda och vackra blommor som gynnar bin och andra pollinatörer. Foto: Knäreds föreläsningsförening

Fakta: Vårsäsongen hos Knäreds föreläsningsförening

23 januari: ”Krig i gränsbygderna” – Katarina Harrison Lindbergh, författare och historiker, Lund.

13 februari: ”En sportreporters resa” – Patric Ljunggren, sportreporter och programledarcoach, Halmstad.

5 mars: ”Sju år som EU-ambassadör” – Lars Danielsson, f d EU-ambassadör, Stockholm.

19 mars: ”Fängslades för information om preventivmedel” – Gunnela Björk, historiker, Örebro Universitet

9 april: ”Den blomstrande köksträdgården” – Anette Nilsson, trädgårdsmästare, Boäng.