Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-09-05 KL. 09:12

Högt tryck till föreningens höstföreläsningar

Av Johan W Jönsson

När Föreningen Gamla Laholm bjuder in till sina höstföreläsningar står åhörarna på kö. Föredraget med den lokala entreprenören Artur Potocki är slutsålt. Det finns inte många plåtar kvar till Lars M Anderssons, Dorota Bengtssons och Anna-Lena Brundins framträdanden.
– Vi har fått till en bra mix med trevliga föreläsare i år också, säger Inger Persson i arrangörsföreningen.

Högt tryck till föreningens höstföreläsningar
Artur Potocki, Lars M Andersson, Dorota Bengtsson och Anna-Lena Brundin föreläser på Gröna Hästen i Föreningen Gamla Laholms regi. Foto: collage

Föreläsning, kaffe och kaka på Gröna Hästen är en lyckad kombination. Alla 112 platser är redan bokade när WeKudatas grundare Artur Potocki håller i micken.

– Alla fyra föreläsarna har en fin historia att berätta. Vi kommer säkert både att få höra en del om Arturs bakgrund och om hans otroliga företagsamhet, säger Inger.

– Trots en tuff start så har det gått bra både för Artur och hans bröder. Slutsålt och flera på väntelistan visar hur omtyckt han är, fortsätter hon.

Potocki inleder den 5 oktober och veckan efter (12/10) är det nästa laholmares tur då universitetslektorn i modern historia, Lars M Andersson står på scen.

– Han är otroligt välutbildad och duktig. Han har hållit föredrag tidigare och är populär. Alla vill höra ”bokhandlarens påg” Lars M, ler Inger.

M Andersson är även styrelseledamot i Föreningen Gamla Laholm. Han är bland annat med och bestämmer vem som får byggnadsvårdspriset varje år.

– Han är verkligen en tillgång för föreningen. Han bor dessutom i Gamleby. Vilket känns extra kul. Det finns inte många platser kvar till hans föreläsning.

Dorota Bengtsson är väninna till Inger Persson. Hon växte upp i kommunismens Polen men har bott i Laholm sedan 1991. Hon föreläser den 19 oktober.

– Hon frilansar på busslaget Scandorama. Jag åkte Polen runt med några väninnor 2017. Dorota var helt fantastisk som guide, säger Inger som bett Dorota berätta något särskilt.

– Hon berättade om föräldrarnas kärlekshistoria under andra världskriget. Vi grät i bussen, det var en helt otrolig historia. Så den har hon lovat att ta med.

Komikern och skådespelaren Anna-Lena Brundin avslutar en 26 oktober med sitt föredrag ”Kvinnligt, manligt, mänskligt”. Hon kommer också att sjunga.

– Det ska bli spännande! Hon spelade i den omtyckta julkalendern Mysteriet på Greveholm. Att jag fått henne att sjunga när hon kommer hit är jag glad för.

– Hon säger att hennes humor är svart men att hennes hjärta är rött. Det blir häftigt att höra henne både prata och sjunga, säger Inger Persson som är glad över att biljettförsäljningen går så bra.

Anmälan till höstföreläsningarna kan endast göras via telefon till Inger. Nummer finns på Föreningen Gamla Laholms hemsida.

Fakta:

Föreningen Gamla Laholms höstföreläsningar

5 oktober: Artur Potocki (slutsålt)

12 oktober: Lars M Andersson

19 oktober: Dorota Bengtsson

26 oktober: Anna-Lena Brundin