Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-09-10 KL. 07:02

Högklassiga föreläsare under jubileumshöst

Av Rickard Gustafsson

Under hösten 110-årsjubilerar Knäreds föreläsningsförening och presenterar ett publikfriande startfält bestående av såväl nationella som lokala profiler. Bland gästerna finns historieprofessorn Dick Harrison, tv-kocken Lisa Lemke och det lokala journalist- och författarparet Roland Andréasson och Kathinka Lindhe.

Högklassiga föreläsare under jubileumshöst
Historieprofessorn Dick Harrison har nyligen släppt boken "Fienden: Sveriges relationer till Ryssland från vikingatiden till idag". I Knäred blir det dock ett annat paradämne: ”500 år sedan Gustav Vasa blev Sveriges kung”. Foto: Bildbyrån

När höstmörkret smyger sig på tänds kunskapens och bildningens ljus i Knäreds bygdegård. Oförtrutet har kommunens äldsta förening, bildad 27 september 1913, levererat spännande och intressanta föreläsningar i över ett sekel.

Lars Ingemarson, ordförande i Knäreds föreläsningsförening är stolt över föreningens historia.

– Det är en styrka att vi haft oavbruten verksamhet i 110 år, bortsett från pandemiåren, säger Lars.

Föreningen har flera fina år bakom sig med höga publiksiffror och står sig stark trots det digitala samhällets intåg där kunskapstörsten kan släckas med ett fåtal knapptryck.

– Trots att det finns ett enormt informationsflöde idag, större än någonsin, så betyder det inte att föreläsningen som form är omodern, tvärtom. Samtidigt som det digitala slår igenom alltmer skapas också en stark motrörelse där det finns en önskan att se, lyssna och ställa frågor till föreläsare.

– Jag tror att det finns ett behov av att träffa människor av kött och blod och det kan man inte göra på Youtube, analyserar Lars Ingemarson.

Jubileumshösten inleds den 12 september med en färgstark profil, historieprofessorn Dick Harrison. Det är första gången han bjudits in av föreläsningsföreningen.

– Vi har alltid försökt att knyta an till en stor nationell händelse som inträffar under året. 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa kröntes till Sveriges konung och då föll vi för Dick Harrison som är otroligt kunnig. Han har till och med själv spelat Gustav Vasa i en teateruppsättning i Strängnäs för några månader sedan, berättar Lars.

Tv-kocken Lisa Lemke, Falkenberg, och musikern och konstvetaren Per Thornberg, Halmstad, förgyller varsin höstkväll i Knäreds bygdegård.

Foto: Magnus Carlsson/Knäreds föreläsningsförening

Den 24 oktober kommer tv-kocken Lisa Lemke som ska föreläsa om ”Den hållbara hemmamaten”.

– I dessa tider när matkostnaderna stiger så blir det allt viktigare att man själv hittar bra och billig mat och inte bara köper färdigrätter. Hon kommer prata om hur man som konsument kan ta till vara på den mat vi har och hur man utnyttjar skördesäsongen, säger Lars.

Föreningens ambition är alltid att bjuda in fängslande föreläsare och ge publiken ett brett utbud. I höst finns dock ett tema och det är att tre av de fem föreläsningarna är kopplade till åren 1913-2023, det vill säga föreläsningsföreningens levnadsår.

Bengt-Göran Söderlind, f d näringslivschef i Markaryd, konstvetaren och musikern Per Thornberg från Halmstad och journalist- och författarparet Roland Andréasson och Kathinka Lindhe (uppbackade av musikern Christer Hjalmarsson) har alla olika angreppsvinklar på 110-årstemat.

Bengt-Göran Söderlinds och Gunnar Wetterbergs tidigare framträdanden i Knäred har varit välbesökta och omtyckta. Nu återkommer de när föreläsningsföreningen firar 110-årsjubileum. Foto: Knäreds föreläsningsförening/Christine Olsson

8 november blir det också en specialföreläsning där föreläsningsföreningen och Höks pastorat gör gemensam sak.

Historikern och författaren Gunnar Wetterberg (känd från SVT:s Fråga Lund) ska föreläsa om ”Prästerna och deras roll i samhället”.

– Höks pastorat hörde av sig och var intresserade av ett samarbete och det tyckte vi var väldigt intressant. Wetterberg kom förra året ut med en bok, ”Prästerna”, och det kändes givet att den föreläsningen skulle hållas i kyrkan, säger Lars Ingemarson och tillägger att just den föreläsningen inte omfattas av det terminskort som besökarna kan köpa.

Fakta: Jubileumshösten i Knäreds föreläsningsförening

• 12 september. ”500 år sedan Gustav Vasa blev Sveriges kung” med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

• 3 oktober. "Lokala och globala händelser under 110 år” med Bengt-Göran Söderlind, före detta näringslivschef i Markaryds kommun.

• 24 oktober. ”Den hållbara hemmamaten” med Lisa Lemke, matskribent, tv-kock, Falkenberg.

• 8 november i Knäreds kyrka. ”Prästerna och deras roll i samhället” med Gunnar Wetterberg, historiker, författare och medverkande i SVT-programmet ”Fråga Lund”. Ges i samarbete med Höks Pastorat.

• 14 november. ”En tidsresa med nedslag inom konst och musik”, med Per Thornberg, musiker och konstvetare från Halmstad.

• 5 december. Föreläsningsföreningen firar 110 år. Journalist- och författarparet Roland Andréasson och Kathinka Lindhe föreläser tillsammans med musikern Christer Hjalmarsson.

Christer Hjalmarsson, Roland Andréasson och Kathinka Lindhe får den stora äran att avrunda jubileumshösten den 5 december.

Foto: Knäreds föreläsningsförening