Av Johan W Jönsson
Neuro Halland bjuder i oktober in till två dagar med ”Hjärnan i centrum”. Det blir prova på-aktiviteter och föreläsningar.
– Syftet är att nå ut till allmänheten. Det går att rehabilitera till exempel en stroke, även två år efter skadan. Hjärnan utvecklas hela tiden, säger Carina Holgersson från Vindrarp, som är ordförande i Neuro Halland.
Det finns ungefär 500 000 personer med neurologisk diagnos i Sverige idag. Söndagen den 1 oktober kommer det på Halmstads Arena erbjudas möjligheter att prova på-aktiviteter.
– Det blir till exempel parapingis, boxning och dans, aktiviteter som kan göra livet lättare och mer aktivt med en neurologisk diagnos, berättar Holgersson.
Hon har själv en neurologisk diagnos sedan hon opererade ett blodkärl i hjärnan. Operationen gick bra men Carina vaknade upp med extrem hjärntrötthet.
– Man har inte så mycket rättigheter till rehabilitering när man är neurologiskt skadad. Fysiska skador är man snabb på att rehabilitera men när det gäller hjärnan släpps man vind för våg.
Carina är en av de föreläsare som kommer att berätta om sina erfarenheter kring hur det är att leva med en neurologisk diagnos. Det ska även laholmaren Christina Darell.
"Hjärnan i centrum" på Halmstad Arena är ett samarbete med ett 30-tal föreningar i hela Halland, Region Halland och andra aktörer.
– Vi tillsammans vill visa upp och inspirera hur hjärnan ständigt skrivs om när den får rätt förutsättningar, säger Holgersson.
Den 4 oktober på Halmstads Stadsbibliotek kommer bland annat Håkan Widner som är professor i neurologi att föreläsa om neurologiska sjukdomar och om aktuellt forskningsläge.
Det blir också en paneldebatt med regionpolitikerna om "Vinsten med vård och rehabilitering av patienter med neurologiska skador och sjukdomar".