Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-05-21 KL. 07:02

Hembygdsförening firar 65 med Hasse

Av Johan W Jönsson

Våxtorps hembygdsförening är en livskraftig förening med många aktiviteter och medlemmar. I år firas 65 år och det görs bland annat med underhållning av Hasse Andersson och Monica Forsberg den 2 juni.
– Vi ser fram emot en fantastisk kväll för hela familjen. Alla är välkomna att fira med oss, säger mångåriga ordföranden Karin Ottosson.

Hembygdsförening firar 65 med Hasse
Våxtorps hembygdsförening firar 65 år i år. Varje tisdagseftermiddag träffas ett gäng medlemmar för att fixa på området som föreningen förfogar över. Foto: Johan W Jönsson

Våxtorps hembygdsförening bildades 1958. Man var på jakt efter en ryggåsstuga för att ha någonstans att vara och fann en i Lärka Sjöhult på andra sidan Hallandsås.

– Vi fick stugan mot att den plockades ner och togs om hand. Det var många medlemmar som gjorde ett stort jobb med att få stugan på plats, säger Karin.

Ryggåsstugan invigdes på nuvarande plats 1962 och tio år senare kom även stallbyggnaden på plats som nu rymmer samlingslokal och kök.

– Det var inte så fint som det är nu men det har gjorts förbättringar successivt. Det blev väldigt bra då föreningen behövde lokaler att vistas i, säger Karin.

– Från början fanns det ingenting på det här området, jo dammar. Sedan har det kommit till byggnader efter hand under årens lopp, berättar Rolf Karlsson i styrelsen.

På tisdagar träffas medlemmarna för att ta hand om sina byggnader och ytor. Det putsas, fejas, klipps gräs och läggs plattor för de nya utemöblerna när LT är på plats.

– Vi behöver vara många aktiva medlemmar då det är mycket som behöver tas om hand. Vi har många byggnader och ett stort område, säger Karin.

Från maj till augusti är föreningen mycket aktiv. Men det är aktiviteter året om. Gökottan, nationaldags- och midsommarfirandet är stående populära aktiviteter.

– Då brukar det alltid vara mycket folk. Med tanke på hur många midsommarfiranden det finns i kommunen är det imponerande att vi har 500 personer här, säger Karin.


Stellan Larsson, Karin Ottosson och Rolf Karlsson i Våxtorps hembygdsförening ser fram emot den 2 juni då Hasse Andersson och Monica Forsberg kommer för att fira föreningens 65 år lite extra. Foto: Johan W Jönsson


I augusti anordnas hemvändardagen med öppna stugor. Dagen görs i samarbete med kyrkan och inleds med gudstjänst innan det blir fika och underhållning.

– Överlag har vi mycket samarbeten med andra föreningar. Både SPF, Våxtorps BoIS och Björbäcks Ryttarförening, till exempel. Det är alltid roligt göra saker ihop med andra.

Föreningen har cirka 390 medlemmar och är en av de största hembygdsföreningarna i kommunen sett till medlemsantal.

Varannan vecka är det bingeträffar i hembygdsstugan. Sektionen arbetar för att levandegöra och bevara stickkonsten. Det årliga bingegillet arrangeras i november.

Det är många som kommer inom för att få en stunds rast, vila och fika när de kör längs 24:an. Lekplatsen som byggts på området är uppskattad av byns familjer.

När Våxtorps marknad är slut, vid 18-snåret fredagen den 2 juni, tar Hasse Andersson och Monica Forsberg vid klockan 18:30 intill dansbanan på hembygdsföreningens område.

– Vi kommer att servera både korv och fika och detta kommer att bli en del av vårt 65-årsfirande. Vi hoppas att många vill dela kvällen med oss, säger Karin.

Hon har varit ordförande i föreningen i hela 20 år.

– Det är nästan så att man inte vågar berätta det. Men vi har roligt tillsammans och det måste man ha när man jobbar ideellt. Plus lite god fika och så, ler Karin.

Hur ser framtiden ut för föreningen?

– Vi hoppas att den ser bra ut och det är tack vare alla våra ideella krafter. Vi blir gärna ännu fler. Vi vill ju att Hembygdsgården förblir i det skick som den är i idag, avslutar Ottosson.


Våxtorps hembygdsstuga hålls i gott skick av Våxtorps hembygdsförening som jubilerar i år. Foto: Johan W Jönsson


Fakta:

Utdrag ur Våxtorps hembygdsförenings program 2023

6 juni: Nationaldagsfirande med underhållning av Gunilla med musikanter

23 juni: Midsommarfirande med dans runt midsommarstången. Woxboringen uppträder. Gunilla med musikanter underhåller.

6 augusti: Hemvändardag med öppna stugor. Underhållning av Helena och Henrik.

6 december: Julstämningskväll i stugan. Kristina, Christer och Henrik sjunger och läser in julen.