Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-06-11 KL. 11:54

Galet väder stoppade inte fordonsentusiaster

Av Rickard Gustafsson

Ruskvädret på morgonen riskerade att göra dagen till en flopp. Veteranfordonsfolket är dock av hårt virke och det 45:e Västkustrallyt blev trots alla väderomkastningar en succé.
– En så fruktansvärd morgon har jag aldrig varit med om, men så fort vi startade rallyt sken solen och vi fick inte en droppe på oss på vägen, säger Lars Rendahl i arrangörsstaben.

Galet väder stoppade inte fordonsentusiaster
Vädrets makter gjorde allt på morgonkvisten för att sänka humöret på de startande. Foto: Lars Rendahl

Hallands Fordonsveteraner bildades 1979 och redan året därpå startades det numera legendariska Västkustrallyt. Varenda år, i obruten följd, har rallyt anordnats på vägar i det vackra och omvälvande halländska landskapet.

Uppladdningen inför det 45:e rallyt gav arrangörerna halvt om halvt skrämselhicka. Kung Bore slungade ut hela sin arsenal av väderlekar och frågan var hur många som verkligen skulle leta sig till start- och målområdet på Tönnersjö golfklubb.

Lars Rendahl, en av arrangörerna, erkänner att han var orolig när det bara anlänt en enda bil när samlingen inleddes.

– Strax innan vi skulle samlas så kom åskan, regnet och haglet. Vindbyarna gjorde nederbörden nästintill horisontell, men det blev ändå ganska många till start till slut. Det ska till betydligt sämre väder för att veteranbilsentusiasterna ska avstå från rally, säger Lars och skrattar.

Ett av manöverproven som avgjordes på Tönnersjö gård. Kontrollanten Bo Karlsson kritar ett streck på framhjulet och sedan gällde för föraren att köra fram så hjulet rullade exakt ett varv. Inte så enkel, som man skulle kunna tro. Foto: Lars Rendahl.

Ja, skam den som ger sig. När sjumilarallyt startade hade 102 veteranekipage löst startkort och resten av dagen bjöd på sol och arrangemanget fick en fantastisk upplösning.

Under rallyt fanns det fyra frågestationer och två stationer där det skulle utföras manöverprov.

– Vi försöker att skapa frågor där man inte kan googla fram svaret, men det är inte så lätt i dag för allt finns ju på nätet, säger Lars.

Efter hand blev vädret bara bättre och bättre och när väl rallyt startat bjöd resten av dagen på uppehåll. Foto: Lars Rendahl

Vinnare i den 45:e upplagen blev Joakim Olsson från Falkenberg, men för de allra flesta är dock tävlingen bara en extra krydda.

Det är kärleken till veteranbilar som står i centrum.

– Det är ju främst en social samvaro där folk träffas och byter erfarenheter. Hela hobbyn präglas av att alla typer av människor träffas och det finns de som har bilar för 15 000-20 000 kronor upp till flera miljoner. Erfarenhetsutbytet blir därför väldigt stort, säger Lars Rendahl och berättar att det är cirka 600 000 svenskar som har veteranbilar som hobby.

Joakim Olsson från Falkenberg var lite bättre än alla andra på att svara på frågor och fixa manöverproven och tog därmed hem den 45:e upplagan av Västkustrallyt som gick på småvägar i Halmstad och Laholms kommun. Foto: Lars Rendahl

Trots de initiala väderförutsättningarna blev rallyt en höjdare och genomfördes helt utan incidenter.

– Inga bilar som stannade eller krockade och allt flöt fantastiskt. Oftast är det någon bil som får stopp, men kanske berodde det på att de riktigt gamla bilarna från 20- och 30-talet lyste med sin frånvaro den här gången, säger Lars Rendahl.

Foto: Lars Rendahl