FÖRENINGSLIV 2022-01-20 KL. 12:17

Forskarringen och hembygdsföreningen hoppas på 2022

Av Johan W Jönsson

Trots att Knäreds Forskarring & Hembygdsföreningen tvingats ställa in allt under två års tid har de ändå hoppats och gått ut med sitt program. Så även detta år. För tredje gången är Hasse ”Kvinnaböske” Andersson inbokad till en allsångskväll. ”I år hoppas vi verkligen att det ska bli av”, säger ordförande Rolf Åkesson.

Forskarringen och hembygdsföreningen hoppas på 2022
Rolf Åkesson är ordförande i Knäreds Forskarring & Hembygdsförening. Nu har föreningen presenterat programmet för 2022. Arkivbild

Knäreds Forskarring & Hembygdsförening är en mycket aktiv förening. Men under 2020 och 2021 har aktiviteterna uteblivit på grund av coronapandemin. Nu hoppas föreningen att vaccineringen gör att de kan köra sitt satta program, som de fått vänta med.

– Vi fodrar covidpass på alla deltagare och det tycker jag att fler skulle göra. Då hade vi fått mer folk på våra tillställningar för då vet folk vad som gäller. Sedan hjälper inte det 100 procent men då har vi som förening gjort vad vi kan, säger Åkesson.

Föreningen har redan börjat med sina traditionella måndagsträffar då de hjälper folk att släkt- och bygdeforska.

– Det är trögt att komma igång efter två år men i och med att vi har det här med covidpass så vågar folk visa sig och nu har ju vårt program kommit ut.

28 maj och 9 juni ska föreningen genomföra kulturvandring respektive kyrkovandring och det är de första lite större evenemangen som arrangeras.

– Då hoppas vi att det här har släppt så att vi verkligen kan genomföra dem. Vi måste tro på det, säger Åkesson.

– Sedan har vi Knäredsdagen den 2 juli då vi har öppet hus på Lottens i Västralt. I juli har vi också våra allsångskvällar på Bollaltebygget som är viktiga för oss, fortsätter han.

Familjen Oskarsson har varit årligt återkommande på allsångskvällarna och trots att Benkt Åscar gått bort kommer familjen att fortsätta.

– Kristina, Helena och Henrik fortsätter och gör det i Benkts anda. De gör det som de vet att Benkt ville att de skulle göra och det är vi glada för då de är väldigt duktiga.

För tredje året i rad har Hasse ”Kvinnaböske” Andersson bokats in till en allsångskväll. Elvis 4-Ever avslutar allsångskvällarna med en helt egen kväll.

Hembygdens dag äger rum den 7 augusti och programmet fortsätter med En kväll vid Skvaltan den 28 augusti och Sägenrundan den 4 september.

– Under En kväll vid Skvaltan maler vi i kvarnen och så har vi ännu inte bestämd underhållning. Sägenundan har vi ihop med kretsen och det brukar vara mycket folk.

Sedan följer frågesport, julskyltning och julfest. Bollaltebygget har öppet torsdag till söndag hela juli och det bakas som vanligt på Lottens i Västralt.

– Det är ett program vi har kört under alla år utan att kunna genomföra det på två. Vi hoppas verkligen kunna köra i år. Det är inte bra om det ska ligga nere ett år till.

Föreningen har gått miste om cirka 80 000 kronor per år som man tvingats ställa in sina aktiviteter.

– Och lik förbannat har vi ju byggnaderna att underhålla, säger Rolf.

Än så länge har det inte blivit något stort medlemstapp.

– Vi vet inte hur det blir i år. Vi skickar ut programmet nu och det vore märkligt om vi inte tappade några med tanke på att vi har legat nere under två år.

Föreningen planerar att göra en drive i postlådorna i Knäred för att locka fler medlemmar.

– Det var väldigt framgångsrikt när vi gjorde det 2020, så det kommer vi att göra igen. Men någon känner kanske att de inte vill då vi inte gjort något på ett par år men det är ju inte vårt fel.

– Ju fler medlemmar vi är desto mer kan vi göra. Vi stoppar ingenting i egen ficka. Allt går till föreningens verksamhet. Vi är 340 medlemmar idag, säger Rolf Åkesson.


Knäreds Forskarring & Hembygdsförening förvaltar bland annat Lottens i Västralt. Foto: Knäreds F&H