Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-10-31 KL. 06:02

Förlängd bana för MTB snart klar

Av Carina Nilsson

Markaryds FK har arbetat hårt under hela hösten med att förlänga en av MTB-banorna vid elljusspåret i samhället. Banan är nu 2,5 kilometer lång och öppen för alla som gillar terrängcykling.

Förlängd bana för MTB snart klar
Intresset för terrängcykling har vuxit snabbt bland både unga och gamla i föreningen. Foto: Privat

Medlemmarna i Markaryds FK har jobbat hårt för att förlänga en av banorna för terrängcykling i skogen vid elljusspåret.

– Vi har fått god hjälp av kommunen och företag med grus och förhoppningsvis får vi också lite hjälp med virke. Men allt arbete har gjorts av medlemmarna, där några också har tillgång till maskiner vilket har underlättat, säger Ingemar Petersson som sitter i styrelsen för föreningen och är sammankallande för cykelsektionen.

Banan för mountainbikecykling började byggas 2022.

– Det är ganska nytt med cykling i föreningen men sporten har vuxit snabbt och när det kom några ungdomar som ville träna med oss vuxna så bestämde vi oss för att skapa en bana för mountainbike i skogen. Vi disponerar skogsområdet innanför elljusspåret och har ett avtal med kommunen som är markägare, säger Ingemar Petersson.

Föreningen har förlängt den ena banan till 2,5 kilometer. Foto: Privat

Föreningen har en enklare bana på cirka 400 meter som även yngre barn kan cykla.

– Sedan har vi en lite svårare bana på 1,5 kilometer och det är den som vi nu har förlängt med en kilometer. Vi har byggt lite hopp och liknande men vi har också lagt ett sidospår så man kan välja om man vill ta en lite lättare väg eller en svårare, säger Ingemar Petersson.

Föreningen är nästan helt klara med den nya bansträckningen.

– Det går fint att cykla där redan nu, men vi har lite småsaker som vi vill fixa till innan vi är helt nöjda. Förhoppningsvis är allt helt klart till vår träningsdag Adventsbrådskan.

Ingemar Petersson är en av tre som ansvarar för cyklingen i ungdomsgruppen i Markaryds FK. Foto: Privat

Föreningen har 221 medlemmar varav ett sextiotal är aktiva ungdomar inom MTB, friidrott och orientering. Cirka 20 av dem tränar MTB.

– Vi är jätteglada att ungdomarna vill träna och vara ute i naturen. Förutom jag själv är det Pernilla Vidigsson och Emil Andersson som är med i ungdomsgruppen och de är även med i Bukten MTB, berättar Ingemar Petersson.

Föreningen har valt att inte ta ut några avgifter för att använda banan eller för att vara med på träningar.

– Vi vill att man ska vara medlem i föreningen men det kostar ingenting att träna eller att använda banan eftersom vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med. I dagsläget behöver man ha egen cykel men vi har lite tankar om att man kanske kan låna i framtiden. Men där är vi inte än, säger Ingemar Petersson.

Medlemmar i föreningen har gjort allt arbete med den nya banan själva. Foto: Privat