FÖRENINGSLIV 2023-12-20 KL. 06:02

Föreningen bakom bokshoppen prisas av kommunen

Av Johan W Jönsson

Laholms arbetskooperativ som ligger bakom Stationens bok- och kaffeshop prisas för att man får personer med olika behov att växa, servar allmänheten och för att man väckt liv i en övergiven tågstation. Kooperativet är årets förening i Laholms kommun.

Föreningen bakom bokshoppen prisas av kommunen
Volontärer på prisade Stationens bok- och kaffeshop är vi allihopa. Nu är Laholms arbetskooperativ, som ligger bakom shoppen, årets förening i Laholms kommun. Foto: Johan W Jönsson

– Det känns så klart kul och hedrande. Det är dessutom lite överraskande då vi är en ganska ny förening. Men vi har uträttat en del under året, säger ordförande Nils Danred.

Ja, Stationens kaffe- och bokshop startades sommaren 2022. Förebilden är Pitlochry station bookshop i Skottland där Danred och hans fru köpte böcker på en semesterresa.

– Jag tänkte att det här skulle vi ju kunna ha i Laholm och när jag kom med idén var det många som var positiva och nu har vi drivit verksamheten i ett och ett halvt år, säger Nils.

Bokshopen är en del av Laholms arbetskooperativ. Kooperativet var tänkt att fungera som ett eget socialt företag. Numera är Stationens bok- och kaffeshop enda verksamheten.

– Vi funderar på att ändra namn. Men det har vi inte gjort ännu. De sista resterna av kooperativet har haft lite egna aktiviteter för de som har varit medlemmar, säger Danred.

Inför julen finns julklappsbokpaket att köpa. Alla böcker som säljs är skänkta. Foto: Johan W Jönsson

Just nu består styrelsen både av funktionsvarierade och icke funktionsvarierade ledamöter. Förhoppningen är att kunna driva shoppen vidare på samma vis.

– En del personer med funktionshinder är med i vår verksamhet på stationen. Vi får hoppas att vi kan fortsätta att driva det på det sättet och att de blir kvar i styrelsen.

I shoppen säljs böcker till ett billigt pris. Dessutom går det att få en fika eller lite godis för en slant. För att bemanna är det frivilliga krafter som ställer upp och bidrar.

– Den här utmärkelsen är framförallt rolig för alla våra volontärer, tycker jag. Det har inte varit några problem att få folk att ställa upp. Många tycker att det är trevligt att vara här.

– Vissa har varit med från början och andra har tillkommit under resans gång. Ingen har hoppat av och det är ett väldigt gott betyg. Vi är 18 stycken som samsas om just nu.

Shoppen har för tillfället två personer med funktionsvariation som jobbar varsin dag i veckan. Man har även haft en person på arbetsträning som nu är på väg tillbaka till ordinarie arbete.

– Vi har också haft språkträning. Då kommer personer som läser SFI till oss för att lära sig lite ord. Det är tänkt att det ska fortsätta. De får gärna komma till oss, säger Danred.

Danred håller med om att verksamheten ökat trivseln på den annars övergivna tågstationen. Bokshoppen har blivit ett välkommet inslag för resenärerna.

– Det är fantastiskt många goa samtal och möten. Speciellt om det är tågförseningar. Nyligen var det en som blev så engagerad att hon missade tåget och fick vänta en timme till, ler Danred.

Nils Danred är ordförande i Laholms arbetskooperativ och initiativtagare till Stationens bok- och kaffeshop. Nu prisas kooperativet som årets förening i Laholms kommun. Foto: Johan W Jönsson

Pengarna som kommer in går till lokala välgörande ändamål och till det lokala föreningslivet. Ingen av volontärerna tar en krona i ersättning för att de hjälper till.

En av de frivilliga som varit med från början är Anne-Marie Thäng. Hon, hennes man Lars och Leif Eriksson var tidiga med att höra av sig och anmäla sitt intresse.

– Jag gillar böcker, har jobbat på kommunen och känner en massa folk och tycker om människor. Jag tycker att hela den här grejen är en bra idé, säger Anne-Marie.

Hur är det att stå här?

– Det är jättekul! Man träffar många olika människor. Man når till och med ”hörlursungdomarna” som man annars inte får kontakt med. Även de hittar in och går ut med en bok.

Hur gör man om man vill hjälpa till?

– Då kontaktar man Nils, eller så kommer man hit. Det är skoj och man gör lite nytta. Man gör kanske inte så mycket som pensionär annars, så det här är perfekt, avslutar Thäng.

I priset årets förening ingår en prissumma på 12 500 kronor. Pengarna kommer att delas ut, precis som alla andra pengar som kommer in. I år delade föreningen ut 16 000 kronor.

Anne-Marie Thäng är en av de glada volntärer som hjälper till på Stationens bok- och kaffeshop. Foto: Johan W Jönsson

Fakta:

Motivering:

Laholms arbetskooperativ får årets föreningspris i Laholms kommun

För en god insats genom Stationens Bok- och kaffeshop, där personer med olika behov får växa och allmänheten får service. Föreningen gör ett viktigt arbete för att öka läslusten, förbättra integrationen och för en ökad aktivitet och trivsel på en annars övergiven tågstation.

Volontärer på stationen:

Helen Hägerström

Marianne Nilsson

Ingvar och Gunnel Birgersson

Gunilla Gunnarsson

Kerstin Brännlund

Agneta Larsson

Anne Birgersson

Suzanne Öster

Maj-Lis Magnusson

Björn Hagström

Evalena Glimne

Sven Gustavsson

Leif Eriksson

Anne-Marie Thäng

Lars Thäng

Ola Danred

Dan Larsson

Joakim Gunnarsson på Föreningsrådet är en viktig pusselbit i verksamheten då han bistår med det ekonomiska och är samordnare för de personer som placeras hos arbetskooperativet, arbets- och språktränare till exempel.

Det finns både barnböcker och böcker för vuxna att köpa i bokshoppen. Foto: Johan W Jönsson

Tidigare vinnare:

2022 Röda Korset Laholm

2021 Bukten MTB

2020 Ungdomsbrandkåren Laholm

2019 Björbäcks Ryttarförening

2018 Göstorps Trivselförening

2017 Korpen Englaholm

2016 Lahoms BTK Serve

2015 Knäreds Samhällsförening

2014 Laholms IF Träningsverket

2013 Knäreds forskarring och hembygdsförening

2012 Laholm utan gränser

2011 Handbollsklubben Hök

2010 Laholms Golfklubb

2009 Idrottsföreningen Friskis och Svettis Laholm

2008 Våxtorps Boll- och idrottssällskap

2007 Amatörteaterföreningen Laholms Sommarspel

2006 Caprifolens Voltigeklubb

2005 Handikappföreningarnas samarbetsorganisation

2004 Laholmscyklisten Cykelklubb

2003 Höks Handikappidrott

2002 Bordtennisklubben Serve

2001 Vindrarps Volleybollklubb

2000 Sjöalts Idrottsförening

1999 Vallberga Gymnastikförening

1998 Simsällskapet Stimmet

1997 Knäreds Kraftsportklubb

1996 Laholms Fotbollsklubb

1995 Laholms Kvinnliga Bilkår

1994 Le Petit Bouleklubb

1993 Laholmsortens Lantliga Ryttarförening