-
FÖRENINGSLIV 2022-11-21 KL. 13:42

Föreningarna ordnar gran med hjälp av laholmarna

Av Johan W Jönsson

Julbelysningen ska tändas även i år. Men kommunen kommer inte att sätta upp några granar. Det kommer ändå bli gran i Hasslöv, Våxtorp och Laholm. Stortorget får sin gran efter ett initiativ från Föreningen Gamla Laholm och Attraktiva Laholm. ”När kommunen beslutade sig för att inte sätta upp någon gran tänkte vi att vi får fixa det på ett annat sätt”, säger Nils Danred i Gamla Laholm.

Föreningarna ordnar gran med hjälp av laholmarna
Så här vackert blir det på Stortorget i Laholm även denna december. Det tack vare 150 generösa laholmare efter föreningarnas initiativ. Foto: Attraktiva Laholm

Kommunen backade kring gatubelysningen och julbelysningen. Beslutet om att inte sätta upp några granar stod dock fast. Men något granförbud har det aldrig varit tal om.

Därför har Gamla Laholm och Attraktiva Laholm med Eva Salander i spetsen nu ordnat så att det blir gran på Stortorget i Laholm trots allt.

Nils Danred la upp om en swishinsamling till en gran i Facebookgruppen ”Vad händer i Laholm med omnejd”. På kort tid kom de 10 000 kronorna som krävdes in.

– Vi fick en fråga i Gamla Laholm om vi inte kunde sponsra med en slant. Det var vi positiva till. Vi tänkte att fler kanske tycker det vore roligt med en gran. Så testade vi med en insamling.

– Vi kunde gått runt till de företag som brukar sponsra så fint. Men det var bråttom, så vi provade på ett annat sätt och det föll väl ut, säger Danred.

Han la upp om insamlingen tidig lördag kväll. Under söndagsförmiddagen var pengarna som krävdes, plus lite till, på Attraktiva Laholms konto.

– Det var väldigt snabb reaktion från laholmarna. Tidigt på söndagen var det uppe i 14 000 och nu är vi uppe i 17 000 trots att vi har satt stopp.

Vad gör ni med pengarna som blir över?

– De kommer komma laholmarna till gagn på något sätt. Det kommer fler högtider och Attraktiva Laholm brukar ordna lite olika events. Varenda öre ska komma laholmarna till godo.

Den stora granen skänks av en privatperson. Pengarna ska gå till att transportera, sätta upp, ta ner och forsla bort julträdet.

– Folk visar tydligt att de uppskattar det här initiativet. Vi är många som tycker att det hade känts konstigt om det inte stått en gran och lyst på torget.

Att lägga upp något på Facebook är känsligt. Oavsett vad det handlar om kommer både positiva och negativa kommentarer. Så även i detta fall.

– 95 procent var positiva till initiativet och ville gärna bidra. Det andra behöver man inte lägga någon energi på. Vissa tycker annorlunda och några har taskiga kommentarer. Så är det alltid.

Bland kommentarerna fanns det bland annat någon som undrade hur det skulle bli i byarna. Om föreningarna skulle hjälpa till även där.

– I byarna fungerar det på precis det sätt som man vill. Man fixar det själva och det har man gjort i till exempel Våxtorp och Hasslöv. I Laholm är det inte lika naturligt.

Hur stor gran blir det i Laholm?

– Ganska stor! Eva (Salander) skickade en bild på den. Jag tänkte; går den verkligen in på torget. Drygt tio meter är den säkert.

Granen blir upplyst på vanligt sätt. Även om kommunen inte sätter upp någon gran så är det ändå nu okej att koppla in belysning på vanligt vis.

– Det kommer vi göra. Det handlar inte om några stora summor. Det är leddbelysning så det kostar inte speciellt mycket. Varken energi eller pengar.

Granen ska upp innan julskyltningen (27/11). Exakt när vet man inte. Snön har ställt till det lite. Granen står i skrivande stund fortfarande på rot. Men i slutet av veckan ska den vara på plats.

Det är cirka 150 privatpersoner som bidragit till granen. Folk har skänkt 20, 30, 50 och 100 kronor. Några även 200 och 300 kronor.

– Det största beloppet är på 1 000 kronor. Det är många som hjälpts åt med detta och det känns kul att det är just privatpersoner och inte företag som bidragit denna gång, avslutar Danred.


Liv och rörelse med en stor upplyst gran i mitten. Det blir gran även i år trots att kommunen inte sätter upp någon. Foto: Attraktiva Laholm