FÖRENINGSLIV 2021-11-17 KL. 15:48

Föreningar delade på halv miljon ur bankens miljöpott

Av Johan W Jönsson

Tolv olika föreningar delade på en halv miljon kronor när Laholms Sparbank tillsammans med sin stiftelse delade ut pengar från sin miljöpott för första gången. “Pengarna ska gå till olika ändamål som syftar till att förbättra vår miljö”, säger bank-VD:n Lars-Göran Persson.

Föreningar delade på halv miljon ur bankens miljöpott
Glada representanter från föreningarna och banken efter avslutad utdelning av miljöstödet. Bild: Johan W Jönsson

I början av året bestämde sig Laholms Sparbank för att instifta en pott med pengar som skulle gå till att förbättra miljön på olika sätt. Summan har satts av i samarbete med bankens utvecklingsstiftelse. Totalt handlar det om en halv miljon kronor. Föreningar har kunnat söka pengar ur potten och nu har den första utdelningen skett.

Den första miljöchecken delades ut till Öringe montes-soriförening. De fick 42 000 kronor till två lådcyklar.
 – Det är så att vi ska kunna transportera barnen på förskolan och skolan runt på lite olika äventyr i Öringe och i kommunen, säger föreningsrepresentanten Ida Nylander.


Öringe montessoriförening fick 42 000 kronor till två lådcyklar. Bild: Johan W Jönsson


 Laholms Golfklubb fick 50 000 kronor till robotgräsklippare för sin nya korthålsbana och just robotgräsklippare var en populär miljöåtgärd från fotbolls- och golfklubbarna. 
 Ysby BK fick lika mycket till en robotklippare.
 – Vår dieseldrivna klippare börjar bli sliten, vaktmästaren börjar bli gammal och ideellt arbetande folk växer inte på träd, säger YBK:s ordförande Frank Östring.

De 50000 kronorna till Skottorps IF ska utöver robotgräsklippare även gå till en värmepump till det större omklädningsrummet i klubbstugan.
Sjöalts IF bedriver inte bandy längre men föreningen lever och fick bidrag på 35 000 kronor till en robotgräsklippare och en luftvärmepump.
Genevad/Veinge IF ska också byta ut sin luftvärmepump för bättre inomhusklimat och fick 15 000 kronor till det.
 
Skogaby BK:s robotgräsklippare blev stulna för ett par år sedan. Sedan dess har gräset klippts med hjälp av en dieselklippare men nu ska bollklubben äntligen bli med nya robotar.
 – Lås fast era klippare! Vi vill ta bort dieselklipparen igen för miljöns skull. Han som klipper hos oss är inte så gammal men han tröttnade, säger Ingela N Eriksson vars SBK fick 50 000 kronor
 
Våxtorps BoIS fick 29 000 kronor till en värmepump som ska värma upp hela klubbstugan. Laholms Ryttarförening tilldelades 50 000 ska byta ut all belysning till LED.


Våxtorps BoIS fick 29 000 kronor till en värmepump. Bild: Johan W Jönsson


Laholms Pistolskytteklubb tilldelades 25 000 kronor för att minska bullret som klubben orsakar när de skjuter.
– Vi ska använda pengarna till att kunna skjuta i en annan riktning så att vi sprider på det buller vi skapar. Då vi är en miljöförstörande verksamhet, eftersom att vi bullrar, så kommer det här bidraget väl till pass för oss, säger klubbens ordförande Jonas S.

Lilla Tjärby IK ska precis som de flesta andra fotbollsklubbarna införskaffa robotgräsklippare. I LTIK:s fall utökas parken då även A-planen nu ska gås över av automovers. 44 000 kronor tilldelades klubben.
Skogaby Golfklubb ska införskaffa värmeväxlare till sin restaurang och till sitt restaurangkök och fick 42 000 kronor till det miljöförbättrande ändamålet.