FÖRENINGSLIV 2022-09-20 KL. 12:16

Föreläsningshösten inleds med intressant SVT-profil

Av Rickard Gustafsson

När sommaren klingar av och höstmörkret lägger sig ses inte bara stearinljusen lysa upp i de sydhalländska stugorna. Då tänds också folkbildningens starka lampa i Knäreds bygdegård.
– Vi hoppas att programmet är så tilltalande att alla hittar något som är intressant, säger Lars Ingemarson, ordförande i Knäreds föreläsningsförening.

Föreläsningshösten inleds med intressant SVT-profil
Det är nio år sedan SVT-profilen Gunnar Wetterberg från tv-programmet "Fråga Lund" föreläste i Knäred. Nu återvänder den intresseväckande historikern och författaren och är först ut i Knäreds föreläsningsförenings höstprogram. Foto: Christine Olsson

Sedan 1913 har Knäreds föreläsningsförening arrangerat föreläsningar, förmedlat kunskap, ökat förståelsen för olika kulturer och skapat kontakt mellan människor.
Det är fortsatt målet när föreningen går in på sitt 109:e år när den nya föreläsningssäsongen drar i gång den 27 september. Då handlar det först och främst om att uppfylla löftet om de två föreläsningar som i vintras fick ställas in på grund av pandemin.

Höstprogrammet i Knäreds föreläsningsförening är profilstarkt och förste föreläsare ut är SVT-profilen Gunnar Wetterberg, känd från programmet ”Fråga Lund”.
– Han är faktiskt den fjärde i ordningen från programmet som kommer till Knäred. Han var hos oss 2013 när Knäred firade 400 år och talade om de svensk-danska krigen och nu ska han prata om skogen. Han är en ypperlig föreläsare, alltid påläst och intresseväckande, säger Lars Ingemarson.

Näst på scen, den 11 oktober, är Bengt-Göran Söderlind, tidigare näringslivschef i Markaryd, som föreläser på temat ”Mannen som trodde han var en bortbyting”. Kvällen blir en berättelseresa om människor som inte passar in i den gängse normen i samhället.
– Han ska prata om gamla original, människor som inte passar in i den vanliga mallen. Han är en fantastisk berättare och lyckas verkligen fånga sin publik, säger Lars Ingemarson.

Den tredje föreläsaren är naturfotografen Göran Johansson, Halmstad, som äntrar scen den 1 november. Han har tidigare gästat bygdegården och under återbesöket kommer publiken få stifta bekantskap med lappugglor i södra Sverige. Fantastiska naturbilder utlovas på ugglan som är en av världens största med ett vingspann om 135-160 centimeter.


När naturfotografen Göran Johansson gästar Knäreds bygdegård den 1 november kommer han att berätta om och visa bilder på lappugglor i södra Sverige. Foto: Privat


Vid de två avslutande föreläsningarna, 22 november och 6 december, blir det återigen en Markarydskoppling.
Nibes vd Gerteric Lindquist har under sina 34 år som vd varit med om att ta företaget till Stockholmsbörsen och sett omsättningen växa från 250 miljoner kronor till över 25 miljarder.
– Vi tror att det finns ett stort intresse att få veta mer om det här företaget. Lindquist har varit med på hela resan och det ska bli väldigt roligt att få höra honom berätta om hur de gick från ett litet företag till global aktör. Dessutom ska det bli mycket spännande att få veta mer om företagets stora expansion som just nu pågår i Markaryd och där det också jobbar väldigt många sydhallänningar, säger Lars Ingemarson.

Som vanligt innehåller programmet även musikunderhållning. Mellbystrandsbon Benny Torstensson släppte i våras släppte en egen skiva, ”Vi gillar när det svänger”, och kommer utöver sin musikaliska resa även berätta om skapandet av Musikens Hus i Markaryd.
– Han har en lång musikalisk bakgrund och var innan han började jobba på Nibe heltidsmusiker och spelade gitarr i det legendariska dansbandet Bob Stewens. Han var även medlem i Visknallarna som bland annat spelade i Nygammalt på SVT för den som minns det. Vi är mycket glada att vi kunde knyta honom till oss, säger Lars Ingemarson.

Ingemarson rekommenderar människor att besöka föreläsningarna även om de på förhand har ett tema som kanske inte faller besökaren på läppen.
– Det är många gånger jag fått berättat för mig från personer att de egentligen inte hade tänkt att gå men att de blivit oerhört positivt överraskade och mycket nöjda när de går hem, säger Lars Ingemarson.
Kanske är det också en av poängerna med folkbildning – att insupa kunskap och lära sig saker som man tidigare inte visste att man var intresserad av?


Bo-Göran Söderlind, Benny Torstensson och Gerteric Lindquist har stark koppling till näringslivet i Markaryd men kommer föreläsa om vitt skilda ämnen. Foto: Privat/Johan W Jönsson/Rickard Gustafsson