Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-10-02 KL. 06:03

En Sibyllafanfar för trappräcket

Av Tommy Paulison

Efter fem års kamp är nu trappräcket mellan Lagavägen och Gröna Hästen en realitet.
Torsdagen den 28 september skedde den stora invigningen. Kommunchef Anders Einarsson fanns på plats tillsammans med trappräckets formgivare, smeden Stefan Johansson från Ysby.

En Sibyllafanfar för trappräcket
Bengt Boéthius bjöd på en fanfar för trappräcket där Gunnar Gullander, i förgrunden, varit stor pådrivare. Foto: Tommy Paulison

I spetsen fanns förstås Gunnar Gullander som under fem års tid fört kampen för ett trappräcke. Nu är det slutligen på plats.

Extra festlig blev invigningen när Bengt Boéthius från Våxtorps Brassband fanns på plats med sin kornett.

En fanfar, en gång tillägnad prinsessan Sibylla, tonade ut från toppen av trappan.

– Trägen vinner, konstaterade den engagerade samhällsmedborgaren Bo Brink.

Kommunchefen Anders Einarsson fyllde i:

– Kommunen ska finnas till för medborgarna. Att ha ett tillgängligt samhälle är viktigt. Inte minst ska Gunnars (Gullander) stora engagemang kring det här berömmas.

Turerna kring trappräcket har varit många, och Gunnar Gullander kunde konstatera att uppgiften visade sig svårare än vad någon kunde föreställa sig.

Resultatlösa kontakter med kommunen, skrivelser till kommunen, med begränsad framgång. Ingen visste riktigt vem som skulle ha ansvaret för ärendet, kommunen, Kommunfastigheter eller fastighetsägaren till Gröna Hästen.

En promenad i trappan med bland andra kommunchef Anders Einarsson, smeden Stefan Johansson och initiativtagaren Gunnar Gullander. Foto: Tommy Paulison

Insändare i pressen skapade opinion. Bakslaget 2019 där kommunens kulturenhet hävdade att trappräcket skulle förstöra vyn från Teckningsmuséet blev något som gjorde att ärendet avsomnade ett tag.

Men vinden vände och det visade sig att den politiska ledningen var positiv. Kommunstyrelsens ordförande tyckte att det borde kunna lösas. Under slutet av 2022 började det hända saker och i slutet av november kunde kommunstyrelsens ledningsutskott beställa uppsättning av trappräcket.

Smeden Stefan Johansson från Ysby fick uppdraget och efter ett par hundra timmars jobb stod trappräcket färdigt.

– Härligt att se det färdiga resultatet, tyckte Stefan som var med på invigningen.

– Idag känner man sig stolt och glad. Riktigt upplyftande att se det färdiga resultatet, tyckte Gunnar Gullander.

Att bry sig om vardagsfrågor i vårt samhälle är viktigt och kan inte nog framhållas, menar Gullander.

– För mig känns det också som vi idag ser den bästa lösningen, sa Anders Einarsson.

Slutet gott allting gott för trappräcket och nu har alla flanörer något att hålla sig i när de promenerar upp eller ner mellan Lagavägen och Gröna Hästen.

Mycket tack vare Gunnar Gullanders envishet för det, för honom självklara – ett räcke.