Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-10-10 KL. 16:32

”Det här slår hårt mot föreningen”

Av Rickard Gustafsson

Två gånger på fjorton dagar har tjuvar inkräktat, med åverkan som följd, på Våxtorps IP och stulit gods från Våxtorps BoIS. Bland annat har gärningsmännen kommit över walkie-talkies som används i klubbens bingoverksamhet.
– Det är förbaskat tråkigt att folk inte har annat att syssla med, säger BoIS-kassören Jan-Erik Eriksson.

”Det här slår hårt mot föreningen”
Jan-Erik Eriksson, kassör i Våxtorps Bois, menar att det knappt är lönt att anmäla stölderna och skadegörelsen till försäkringsbolaget eftersom självrisken är så hög. Foto: Rickard Gustafsson

Idrottsplatser i Laholms kommun har på senare tid tilldragit sig stort intresse från kriminella element. Sedan i juni har LT rapporterat om inbrott i fotbollsföreningars klubbhus i Skogaby, Kornhult, Hishult och Strömsnäsbruk.

Nu har (o)turen även kommit till Våxtorps BoIS som inom loppet av två veckor tvingats göra två anmälningar till Laholmspolisen.

– Vi upptäckte ett inbrott i måndags morse och så hade vi ett för ett par veckor sedan. Det här slår hårt mot föreningen, suckar Jan-Erik Eriksson, mångårig eldsjäl i BoIS.

När vi promenerar runt på IP visar Jan-Erik alla ställen som tjuvarna försökt att bryta sig in på och där de lyckats. Många lås och dörrar ser skamfilade ut efter inbrotten, vilka ideella krafter tvingats lägga ned timmar på att reparera och laga.

Flera dörrar på Våxtorps IP har skador efter inbrott eller inbrottsförsök. Foto: Rickard Gustafsson

Vid första tillfället sparkade man in dörren till klubbens bingovagn. Där förvaras prylar som används till klubbens viktigaste inkomstkälla – bilbingon.

Tur i oturen är att bilbingosäsongen precis avslutats.

– De stal tolv walkie-talkies och de är rätt så dyra. De går på mellan 850 och 1 550 kronor styck. Sen rensade de kiosken på läsk och choklad. Det var som tur inte för mer än 500-1 000 kronor, säger Jan-Erik Eriksson.

Eriksson berättar att tjuvarna vid det senaste besöket, 9 oktober, enbart kom över ett element men att de samtidigt missat klubbens högtalarsystem. Att återkomma är inte lönt då klubben tagit det säkra före det osäkra och stoppat undan alla prylar av värde till säkrare platser.

I själva verket tror han att de kom tillbaka för att lägga vantarna på laddningsstationer.

– Batterierna tar slut på en vecka och utan dem är våra walkie-talkies inte användbara. Men de lyckades inte, säger Jan-Erik.

En ny dörr har fått sättas in på klubbens bingovagn efter att den gamla sparkats in. BoIS-kassören Jan-Erik Eriksson berättar att stölderna och skadegörelsen är ett hårt ekonomiskt slag mot föreningen. Foto: Rickard Gustafsson

Runt 25 000-30 000 kronor räknar klubben med att de får lägga på reparationer efter tjuvarnas framfart. Sura pengar för en liten idrottsförening, som inte kan räkna med hjälp av försäkringsbolag.

– Ett problem är att det är kommunen som äger idrottsplatsen och de har så hög självrisk att det inte lönar sig att använda försäkringen. Klubben har egen lösöre- och maskinförsäkring men där är självrisken 10 000 kronor. Räknar man då in åldersavdragen på våra walkie-talkies så är det knappt lönt att skicka in papperna, suckar Jan-Erik Eriksson.

LÄS MER: ”Kassaskrinen låg utslängda på golvet”

LÄS MER: Dyra skador vid inbrott i klubbstuga

LÄS MER: Stöld och förödelse efter klubbhusinbrott