Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-05-06 KL. 06:00

De vann länsfinalen i frågesport för första gången

Av Johan W Jönsson

Efter att de nio föreningarna inom Höks hembygdskrets tampats lokalt under hösten och vintern gick de tre bästa vidare till länsfinal. Finalen, som ambulerar mellan de olika halländska kommunerna, avgjordes i år på Solbacken i Edenberga. Fagereds Pastorats Hembygdsförening vann för första gången.

De vann länsfinalen i frågesport för första gången
Fagereds Pastorats Hembygdsförening vann länsfinalen i frågesport för första gången. Foto: privat

Höks hembygdskrets stod som värd för länsfinalen i frågesport. 13 lag tävlade i finalen på Solbackens bygdegård. Tre av dem kom från kommunen. Det är fem personer i varje lag (65 personer totalt) som tävlar. Utöver detta fanns även 80 personer i publiken.

– Det var ganska mycket publik. Så länge det kommer så mycket publik är det väldigt roligt. Publiken utmanar ju sig själva också genom att försöka lösa svaren på frågorna, säger Viola Johansson i arrangörsföreningen.

Lagen i länsfinalen fick fundera på 15 frågor. Det lag som fick flest rätt svar var Fagereds Pastorats Hembygdsförening med 12 rätt av 15 möjliga. För att utse tvåan och trean fick ytterligare frågor användas och även en utslagsfråga. Veddige-Ås-Sällstorps hembygdsgille kom på andra plats och Veinge hembygdsförening slutade trea.

Nästa år arrangeras tävlingen i Halmstads hembygdskrets och årets därpå firas 50-års jubileum med Varbergs hembygdskrets som arrangör.