Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2022-12-13 KL. 16:01

De är årets ungdomsbrandmän i kommunen

Av Johan W Jönsson

Varje år prisas tre ungdomsbrandmän som utmärkt sig extra i Knäred, Våxtorp och Laholm. Det handlar dels om att vara en god kamrat men också om att följa räddningstjänstens ledstjärna. ”Det känns extra hedrande eftersom att det är vår kompisar som röstat fram oss”, säger de tre uppmärksammade killarna.

De är årets ungdomsbrandmän i kommunen
André Alm (överst), Adrian Rundströ (till höger) och Nikolai Nielsen (till vänster) är årets ungdomsbrandmän i Laholms kommun. Foto: Johan W Jönsson

Deras namn förevigas på ett tennfat som sitter på väggen på brandstationerna och med sig hem att hänga på de egna väggarna får de ett inramat diplom med motivering.

André Alm i Laholms ungdomsbrandkår, Nikolai Nielsen i Våxtorps ungdomsbrandkår och Adrian Rundström i Knäreds ungdomsbrandkår, där har ni namnen.

– Alla i respektive kår har fått rösta på de som de tyckt har varit bra kompisar och hjälpt kåren på ett bra sätt, säger André Alm.

Vad ska man göra för att vara en bra ungdomsbrandman?


– Visa respekt för alla och vara schysst, säger André.

– Man ska följa ledstjärnan och stå upp för kamraterna samt vara snäll och omtänksam, säger Nikolai.

Räddningstjänsten har en ledstjärna med åtta uddar som ska följas: Omtanke, lojalitet uppmärksamhet och skicklighet är de viktigaste ledorden.


André, Adrian och Nikolai i brandbilen. Foto: Johan W Jönsson


Stefan Agnesson är ungdomsbrandkåren i Laholms stora eldsjäl:

– De här killarna har följt ledstjärnan. Sedan kan man ha mer på något och mindre på något annat. Men det som är gemensamt för dem är att de följer stjärnan, säger han.

Hur kändes det när ni fått reda på att ni fått utmärkelsen?

– Det var riktigt kul! Extra roligt att alla andra hade röstat fram en, säger Adrian.

Man kan vara med i ungdomsbrandkåren tills man är 18 år. Sedan kan man bli ledare. André, Nikolai och Adrian tänker fortsätta att vara med så länge de kan.

Adrian och André går båda i åttan. Nikolai går i nian. Nan funderar på att läsa Teknik eller Natur på Osbecksgymnasiet och där välja till profilen risk och säkerhet.

Vad är grejen med att vara med i ungdomsbrandkåren?


– Kamratskapen och att man får lära sig mycket praktisk kunskap som man har nytta av i livet, säger Nikolai.

Årets ungdomsbrandman har utsetts sedan 2001. Nu är det över 60 namn inristade på tenntallrikarna.

– Det har alltid varit status att bli utsedd till årets ungdomsbrandman men nu börjar det bli riktigt häftigt. Jag tycker att statusen ökar för varje år, säger Stefan Agnesson.


André, Adrian och Nikolai på brandbilen. Foto: Johan W Jönsson