FÖRENINGSLIV 2023-10-08 KL. 07:02

Brassband firar 60 med jubileumskonsert

Av Johan W Jönsson

1963 bildades Våxtorps Brassband av Kurt Hedberg. Han blev ett med ”brasset” och höll i dirigentpinnen i 25 år. Sedan hela 28 år tillbaka leds orkestern av Anders Johansson.
– Vi kämpar på! Det är så himla kul att man inte kan låta bli, ler dirigenten.

Brassband firar 60 med jubileumskonsert
Våxtorps Brassband övar för fullt inför sin jubileumskonsert. Orkestern bildades av Kurt Hedberg 1963 och fyller alltså 60 år i år. Foto: VBB

Den 15 oktober firar Våxtorps Brassband sitt 60-årsjubileum med en konsert på Laholms teater. Gunilla Josefsson gästar som sångsolist och det blir även framträdande av solister i orkestern.

– Det blir så klart några -60-tals-trudilutter. Sedan spelade vi in en skiva på -80-talet och det blir någon låt därifrån. Vi blandar friskt från de 60 åren, säger Johansson.

Finns det någon speciell låt som hängt med er under åren?

– Nja, när vi hade 50-årsjubileum för tio år sedan framförde vi marschen som är skriven till bandet. Den heter Våxtorpsmarschen och specialskrevs till vår orkester på -70-talet.

Själv gick Anders med i Våxtorps Brassband 1977. Då var han elva år gammal. På den tiden fanns såväl Minibrasset, B-orkestern som A-orkestern.

Kurt Hedberg som startade brassbandet var lärare på Våxtorpsskolan och hade en egen musikskola på skolan i Våxtorp långt innan den i kommunal regi startades.

Det har räknats ut att Hedberg själv har lärt upp cirka 200 bandmedlemmar som passerat genom brasset under åren. Han skötte själv rekryteringen och utlärningen under många år.

– Han gjorde det i skolans regi. Under sportlovet fanns det något som hette ”Tut i luren”. Då fick man gå till skolan och prova olika instrument och så var det något som passade en.

Anders Johansson med dirigentpinnen i hand har lett Våxtorps Brassband i 28 år och är orkesterns meste ledare genom tiderna. Foto: VBB

Vid något tillfälle under glansdagarna på 1980-talet har någon räknat ut att det var så många som tio procent av Våxtorps befolkning som ingick i brasset.

– Det är lite unikt faktiskt. Det var någon brassbandsmänniska som uttalade sig och kallade Våxtorps Brassband för undret i skogen då på -80-talet när vi var 60 aktiva medlemmar.

Allt detta är eldsjälen Kurt Hedbergs förtjänst. Han är så klart inbjuden som hedersgäst på jubileumskonserten. Efter 25 år lämnade han över dirigentpinnen till Jan-Ove Nilsson.

Anders Johansson kvalificerade sig för A-orkestern som 13-åring 1979. Sedan 1995 är han brassbandets dirigent.

– Vi är 15 aktiva som regelbundet kommer och övar. Ett fullständigt brassband behöver vara 25. Så vid konserter får vi låna lite folk för att fylla upp.

– Det är en tynande tillvaro vi för. Det står inte folk på kö för att vara med. Men så ser det ut nästan för alla blåsorkestrar på amatörnivå idag.

Medelåldern i orkestern är ganska hög. Den yngsta är strax över 50 och de äldsta över 70. Yngre förmågor gästar ibland och sänker medelåldern tillfälligt.

Brassbandet spelar i mindre sättning på särskilda boenden och vid invigningar. Till exempel vid invigningen av Laholms nya konstverk Flamman.

– På blåsmusikens dag i maj brukar vi samarbeta med Båstad Bjäre Musikkår, som jag också dirigerar. Då spelar vi på Stortorget i Laholm, säger Johansson.

Våxtorps Brassband övar i Musikhuset i Våxtorp på onsdagar. Orkestern äger och förvaltar instrument. Man behöver alltså inte ha ett eget instrument för att vara med.

– Vi är ständigt i behov av fler medlemmar, så det är bara att höra av sig. Vi får se hur många vi är om tio år men vi siktar mot ett 70-årsjubileum också, ler Anders Johansson.