FÖRENINGSLIV 2023-06-09 KL. 06:02

Banken räddade sommaren i Hjörnered

Av Johan W Jönsson

Härliga Hjörnered fick bara sju av tolv feriearbetare från kommunen till den här sommaren. De engagerade i den ideella föreningen la pannan i djupa väck. Hur skulle det nu gå?
– Då kom vi på idén att uppvakta Laholms Sparbank och de var med på noterna, säger Härliga Hjörnereds grundare Elver Åkesson.

Banken räddade sommaren i Hjörnered
Det blir sommar som vanligt i Hjörnered. Detta sedan Laholms Sparbank gått in och sponsrat Härliga Hjörnered med medel till feriearbetare. Foto: privat

Besökare vallfärdar årligen till det natursköna området kring Hjörneredssjöarna för att vandra, paddla kanot, fiska, bada och njuta av naturen i största allmänhet.

Sedan 1999 har den ideella föreningen Härliga Hjörnered hållit i ordning området och hyrt ut kanoter där pengarna går tillbaka till verksamheten.

Varje sommar har kommunen hjälpt till med feriearbetare och så även i år. Den här gången tilldelades dock föreningen bara sju av de tolv ungdomar som behövs.

– För att göra ett schema där vi har bemanning av medhjälpare hela tiden behöver vi ha tolv ungdomar. Vi har egna handledare men det räcker inte för att hålla servicen, säger Elver.

Kanotuthyrningen är öppen mellan klockan 10 och 17 varje dag hela sommaren. Dessutom ska rastplatser, toaletter och spår skötas om.

– Det kräver många händer. Vi måste ha folk på plats som hyr ut kanoter då det är det som betalar våra kostnader på området. Därför måste vi vara ett visst antal, förklarar Åkesson.

Hur kändes det när ni bara fick sju feriearbetare?

– Jag var lite irriterad och tyckte att kommunen kunde fyllt platserna. De är angelägna om att vi sköter om området så att det är inbjudande. Det är väl någon besparing…

– Vi gör det här självpåtaget och på ideell basis. Men det sker inte utan insats. Det är många ideella timmar i botten och på det feriearbetare plus ungdomar som leder.

Elver Åkesson är grundare och stark man i föreningen Härliga Hjörnered.

Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Föreningen var bekymrade över den uppkomna situationen. Att bränna det egna kapitalet på en sommar ville man inte. Då kom man på att det finns en välvillig bank i Laholm.

– Vi uppvaktade Laholms Sparbank. De är positivt inställda till verksamheter inom kommunen som gagnar medborgarna i kommunen. Så de nappade, säger Elver.

Banken ställde upp med 50 000 kronor. Det gör att Härliga Hjörnered kan bemanna upp med feriearbetare under hela sommaren.

– Det är tack vare att vi själva jobbat med det och att Sparbanken har sponsrat. Det är vi väldigt tacksamma för, säger Elver och berättar att man smygöppnar på lördag (10/6).

Sedan är det öppet dagligen från måndag 12 juni fram till söndag 13 augusti. Det går att hyra kanot längre än till klockan 17. Då hänger man bara upp den själv.

Öppningsdagens intäkter går oavkortat till Majblommans verksamhet. Härliga Hjörnered vill visa ”att man gör något” i den tuffa tid som nu råder.

– Det är en signal att vi också vill hjälpa till. Kostnaderna för familjerna är högre än vad de varit någon gång. Vi tror trots det att vi kommer få många besökare.

Härliga Hjörnered slog besöksrekord under pandemin och nu när många kanske väljer bort utlandssemestern av ekonomiska skäl är Hjörnered ett billigt alternativ.

– Att hyra en kanot över dagen kostar 350 kronor. Det kan inte bli bättre än att vara ute i naturen och paddla. Vill man kosta på sig en övernattning på en ö är lyckan gjord för barnen.

Det går att hyra kanoter både innan den 12/6 och efter den 13/8 men då få man boka. Så hade ett sällskap gjort för en tid sedan. Då kom en kanot på villovägar.

– Den var stulen men hittades så att vi fick tillbaka den. Det är väl att det finns folk med öppna ögon som är där ute och rör sig som är uppmärksamma, avslutar Elver Åkesson.

Det kan inte bli bättre än att ge sig ut och paddla kanot ute i naturen, tycker Elver Åkesson.

Foto: privat