-
FÖRENINGSLIV 2022-06-06 KL. 08:02

Banken delade ut halv miljon i pandemistöd till föreningar

Av Johan W Jönsson

Pengarna från Laholms Sparbanks pandemifond är välkomna för föreningarna. Trots att verksamheterna nu kommit igång igen lider flera av dem fortfarande i sviterna efter pandemin. Flera föreningar har tappat medlemmar och har intäktsbortfall att täcka.

Banken delade ut halv miljon i pandemistöd till föreningar
Lyckliga föreningar fick ta emot pengar ur Laholms Sparbanks pandemifond för att täcka för de förluster som gjorts under coronapandemin. Foto: Johan W Jönsson

– Jag tror att jag kan tala för alla här när jag vill tacka banken för allt det stöd ni ger till oss föreningar. Det betyder mycket, säger Rolf Åkesson i Knäreds Hembygdsförening.

Bankens nya VD Dennis Davidsson och marknadsansvariga Katrine Bergström delade ut check efter check med pengar från pandemifonden - totalt 16 stycken.

– Det är väldigt roligt att höra vad pengarna ska gå till. Det kändes rakt in i hjärtat. Jag vill önska er lycka till och tacka er för allt allt det ideella arbete ni lägger ner - det betyder mycket, säger Dennis.

Genevad/Veinge IF fick en check på 25 000 kronor. Den ska gå till att täcka för förlusterna som klubben haft då det fått ställa in Veingecupen tre år i rad.

– Vi hoppas kunna köra vår traditionsenliga cup igen till nästa år. Det är vår enskilt största inkomstkälla och den är uppskattad bland barnen och ungdomarna, säger Alex Nilsson.

LIF Träningsverket ska använda de 20 000 kronorna för att kompensera för det stora medlemstapp klubben gjort under pandemin.

Laholms Sommarspel ska äntligen få genomföra ett spel igen vid namn ”Tillbaka till Smedjegatan” och det är till detta som de 20 000 kronorna ska användas.

Bölarps stugförening fick 25 000 kronor så att de kan fortsätta att driva vidare hemvärnsstugan. Uthyrningslokalen har ekat tom under pandemin.

Laholms Bridgeklubb har fått betala hyra utan att kunna spela. Därför kom 25 000 kronor väl till pass för klubben som nu kunnat återuppta sitt spelande i Hökagården igen.

Friskis & Svettis har gjort ett betydande medlemstapp under pandemin och ska försöka vinna tillbaka sina medlemmar igen för de 25 000 kronorna.

– 25 000 tack! Vi var 725 medlemmar när pandemin slog till och minskade till 430 på två år. Det begriper var och än om man tappar 40 procent är det på intäkterna man tappar, säger Claes Lahéus.


25 000 tack!, sade Claes Laheus på Friskis & Svettis sedan han tagit emot checken ur Laholms Sparbanks pandemifond ur VD:n Dennis Davidssons och marknadsansvarigas Katrine Bergströms hand. Foto: Johan W Jönsson


Knäreds Forskarring & Hembygdsförening har inte haft någon verksamhet på två år men har ändå haft tre byggnader att underhålla. För de 25 000 kronorna ska nya medlemmar värvas.

Göstorps Trivselförening har hand om Ordenshuset i byn och har tappat tio procent av sina medlemmar under pandemin. De ska föreningen försöka få tillbaka för de 3 500 bankkronorna.

Våxtorps BoIS som bedriver fotboll, bordtennis och gymnastik har gjort ett betydande medlemstapp under pandemin och fick 50 000 ur pandemifonden.

– Vi tappade nästan 50 procent av medlemmarna i vår ungdomssektion under pandemin. Tanken är att bygga upp en stor verksamhet igen. Bland annat genom en BoIS-dag i augusti, säger Jan-Erik Eriksson.

BK Walldia fick
40 000 kronor för att täcka för bland annat uteblivna intäkter från sin loppmarknad. Laholms TK fick 70 000 kronor.

– Vi har tappat både på seniorsidan och ungdomssidan. Dessutom var det ingen utifrån som kom och hyrde våra banor under pandemin, säger Peter Larsson i klubben.

– Pengarna ska vi lägga på våra ungdomar. Det är där framtiden finns, säger klubbkompisen Håkan Bergman.

Laholms Konsertförening har fått ställa in sex konserter under pandemin. 10 000 kronor från banken ska täcka för en del av det inkomstbortfallet.

– Jag fick ersätta Åberg (sportchefen Peter) med kort varsel på den här utdelningen. Då passar jag på att dedikera de här pengarna till våra ungdomar, säger Ola Helgesson i Laholms FK.

LFK tilldelades 80 000 kronor. Föreningen har bland annat de två äldsta ungdomslagen i nationella serier och det kostar mycket pengar att vara med där. Inte minst i resekostnader.

Våxtorps Bygdegård fick 25 000 kronor, Våxtorps Brassband 20 000 kronor och Ysby Bygdelag 9 000 kronor men närvarade inte vid utdelningen.

– I princip alla föreningar som har sökt har blivit tilldelade medel. Vi vet att pengarna kommer väl till pass i verksamheterna, avslutar Katrine Bergström på banken.


Det var nästan ingen utifrån som kom och hyrde Laholms TK:s banor under pandemin. Pengarna från pandemifonden ska gå till ungdomarna i klubben, berättade Peter Larsson och Håkan Bergman. Foto: Johan W Jönsson