FÖRENINGSLIV 2023-09-17 KL. 07:02

Att ge blod är viktigt för Blodcancerförbundet

Av Johan W Jönsson

Inger Persson från Laholm är ordförande i Blodcancerföreningen i Halland. Föreningen finns för blodcancersjuka, deras närstående, stödjande och personal inom hematologin. Från och med i år kan även blodgivare bli medlemmar.
– Efter att min man gått bort fick jag frågan om att vara med men då ville jag inte. Men jag tänkte om. Det är en förening som gör mycket bra, säger Inger.

Att ge blod är viktigt för Blodcancerförbundet
Inger Persson är ordförande för blodcancerföreningen i Halland. För föreningen är det viktigt att det finns blodgivare då blodcancersjuka ofta har väldigt låga blodvärden. Foto: Johan W Jönsson

När blodbussen gjorde sitt senaste stopp i Laholm satt Inger utanför och värvade medlemmar till Blodcancerförbundet. Medlemskapet kostar en symbolisk summa.

– Jag blev väldigt trevligt bemött av alla och värvade många nya medlemmar. Blodgivarna var så positiva och glada. Många hade även anmält sig till Tobiasregistret*.

– Det var så kul eftersom att det även var unga människor och att de var så måna om andra. Nuförtiden är det mycket egotrippat. Därför kändes det så fint.

Det finns ingen blodbuss i Halland. I de andra kommunerna i länet finns blodcentraler. Men det finns inte i Laholm. Därför kommer Skånes blodbuss hit.

– Den kommer från Lund tre, fyra gånger om året och brukar stå vid Euromaster i Laholm. Det är många som vill ge blod i Laholm men det kan bli ännu fler, säger Inger.

Varför är det viktigt för din förening?

– Man tror kanske att blodet behövs främst vid operationer. Men våra patienter behöver verkligen blod. Blodvärdena är ofta jättelåga, berättar Inger.

Blodcancerföreningen i Halland är anslutet till Blodcancerförbundet i Stockholm. Där finns runt 5 000 medlemmar. I skrivande stund finns 214 medlemmar i föreningen i Halland.

Inger har faktiskt suttit med i förbundsstyrelsen i två år. Men hon avgick vid det senaste årsmötet för att lämna plats åt yngre förmågor, som hon uttrycker det.

– Det var väldigt bra att vara med där. Man fick reda på vad man skulle göra och hur olika beslut fattas. Det var väldigt lärorikt. Synd att man inte är yngre, ler Inger.

Hennes man drabbades av blodcancer och gick bort för 15 år sedan. Det var dock långt ifrån självklart för henne att gå med i föreningen i Halland.

– I början ville jag inte höra talas om det bara. Usch, nej! Men när jag blev pensionär tänkte jag om och det har givit mig mycket. Jag är glad att jag ändrade mig.

Inger blev väldigt väl bemött av Blodbussens personal när hon värvade medlemmar till sin förening. ”De var väldigt trevligt!”, säger Persson. Foto: Johan W Jönsson

Föreningen ordnar olika aktiviteter för sina medlemmar. Bland annat så har det varit middag och musikteater samt ett besök på Norrvikens trädgårdar tidigare under året.

– Den 23 september kommer före detta polisen Ewa-Gun Westford och föreläser för oss. Hon har även varit med på Gamla Laholms höstföreäsningar där jag också är engagerad, säger Inger och fortsätter:

– Hon passar väldigt bra för vår förening. Hon är en riktig överlevare som bland annat överlevt cancer. Att göra lite trevligheter för de som är är sjuka och deras anhöriga betyder mycket.

Inger Persson har varit med i Blodcancerföreningen i Halland sedan 2014. Hon blev snabbt sekreterare och sedan ett antal år tillbaka är hon även ordförande.

– Det är inte så många medlemmar som kommer från Varberg och Kungsbacka på våra träffar. Men nu ska vi börja med caféträffar i Varberg så att det blir en trevlig mötesplats.

Alla blodcancerföreningar i Sverige som är anslutna till riksförbundet har fått en egen beachflagga. Det är Tryckpunkten i Laholm som har fixat flaggorna.

Vad innebär det att vara medlem?

– Man får hjälp och stöd, omtanke, patientmedverkan samt påverkansarbete och forskning, berättar Inger.

Blodcancerförbundet ansvarar också för Blodcancerfonden som delar ut stipendier varje år. Dels till Årets hematologisjuksköterska men även till Årets avhandling.

Man ger också bidrag till forskning som går att söka. Information om 2023-års forskningsstipendier finns på Blodcancerförbundets hemsida. Sista ansökningsdag är 15 oktober. 

– Kajsa Smith från Halmstad blev årets hematologisjuksköterska 2021. Jag måste berömma hematologen i Varberg och Halmstad. De har så gott anseende och kallas för änglarna.

Fakta:

Det krävs för att du ska få lämna blod:

Du ska vara frisk

Du ska vara mellan 18 och 60 år

Du ska väga minst 50 kilo

Ditt blodvärde ska vara minst 125 g/L (gram per liter) för kvinnor och 135 g/L för män

Dessutom ska man ha giltig identitetshandling och svenskt personnummer

På vissa orter får man vara upp till 65 år

Nästa gång som blodbussen kommer till Laholm är den 18 december.

Detta är HOPP (Bodcancerförbundets värdebudskap):

Hjälp och stöd

Omtanke

Patientmedverkan

Påverkansarbete och forskning

Tobiasregistret:

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal i väntan på stamceller.

Hematologi:

Hematologi är läran om blodet och dess sjukdomar. Sjukdomar kan uppstå vid bristtillstånd som exempelvis anemi vid brist på röda blodkroppar eller hemofili, blödarsjuka, vid brist på koagulationsfaktorer.

Laholm har ingen egen blodcentral. Därför kommer istället Skånes blodbuss hit med jämna mellanrum. Nästa tillfälle är den 18 december.

Foto: Johan W Jönsson