FÖRENINGSLIV 2022-04-23 KL. 12:07

Äntligen får Laholms TK hundraårsjubilera

Av Rickard Gustafsson

Laholms Tennisklubb såg dagens ljus samma år som svenska kvinnor fick rösta för första gången. Mycket har hänt sedan dess men den i dag 101-åriga föreningen får efter flera inställda försök nu äntligen ställa till med 100-årsfest.
– Coronan satte stopp för oss förra våren och i höstas, men nu är det inget som kan stoppa oss, säger ordföranden Håkan Bergman.

Äntligen får Laholms TK hundraårsjubilera
Annette Bolmgren, Håkan Bergman och Björn Hellberg ser fram emot att få hylla och fira sin hundraårsjubilerande tennisklubb. Foto: Rickard Gustafsson

Säg tennis och Laholm i samma mening och de flesta tänker på Björn Hellberg. Att han vet mer om tennis än de flesta är bekant, men lika känt är kanske inte han var aktiv i över 30 år som tävlingsspelare och gjorde totalt 312 A-lagsmatcher för Laholms Tennisklubb.

Han har varit klubben, med det vit och vinröda emblemet, evigt trogen sedan han på 1950-talet svingade sin första racket. Han har också 42 titlar i lokala mästerskap och en andraplats i nästhögsta nationella divisionen (1970) i lag med Kjell Pehrsson och Kenneth Backhausen.
– På den gamla "goda" tiden fick man duscha med brandslang nere vid bussgaraget i parken. Min pappa tvättade av mig och mina konkurrenter, det var pinsamt. Kallt också, säger Björn Hellberg och skrattar när han minns tillbaka på sina 65 år i klubben.

Klubben bildades dock långt mycket tidigare. På vårvintern 1921 stegade amerikanen Gene Foot in på Einar Lindgrens bokhandel i Laholm. Den tennisbitne jänkaren ville utöva gentlemannasporten och hoppades att få hjälp av bokhandlare Lindgren att starta en tennisklubb.
– Einar fick snart ett brinnande intresse för sporten och blev klubbens första ordförande och dessutom den mest långlivade på sin post (1921-1947), säger Björn Hellberg och berättar att LTK efter Falkenberg och Kungsbacka är Hallands tredje äldsta tennisklubb.


En kvintett av LTK-ungdomar på 1950-talet. Från vänster ses Ulf Ragnemalm, K.G. Jannerdahl, Bengt Ingvarsson, Ingemar Ingvarsson och Bo Ragnemalm. Foto: Laholms TK


De första banorna anlades hösten 1921 vid Tivolitorget och där blev LTK kvar tills det var dags för bygget av Agnespark.

Sedan cirka 15 år tillbaka huserar Laholms Tennisklubb vid vattentornet i Laholm vid Stadsparkens södra port. Två högklassiga grusbanor härbärgerar de 130 medlemmarna och högaktas av gästande klubbar och spelare.
– Vi försöker hålla banorna i toppskick och när omklädningsrummen kom på plats 2019 blev det ett lyft, säger Håkan Bergman som svingat ordförandeklubban i LTK sedan 2010.

Med 100 år i backspegeln tar klubben nu avstamp in i framtiden. Trots en generell nedgång i svensk tennis är det många unga killar och tjejer som spelar och sommartid är det full ruljangs vid vattentornet.
– Vi attraherar många ungdomar, främst på sommaren. Tyvärr är vi begränsade på vintern då vi inte har någon inomhushall. Men vi hyr in oss i både Båstad och Söndrum och för de yngre har vi träningar i Mellbystrandshallen och Lagaholmshallen, berättar Håkan Bergman.


Björn Hellberg har varit medlem i Laholms TK i 65 år. Annette Bolmgren är organisatör i klubben och jobbar tillsammans med ordföranden Håkan Bergman för att fler ungdomar ska börja spela tennis. Foto: Rickard Gustafsson


Organisatören Annette Bolmgren berättar att det är ungefär 50/50, killar/tjejer, och att Laholms TK erbjuder verksamhet från 5-6-årsåldern.
– Vi ska erbjuda breddtennis och har många aktiviteter för att locka nya medlemmar. Vi har haft prova-på-dagar, tennis på stan, deltagit i Sportsommar och har ett samarbete med både grundskolor och gymnasieskolan. För att vara en så liten klubb tycker jag att vi ändå har en stor verksamhet.

100-årsfesten äger rum den 23 april på Gröna Hästen och gästas bland andra av Svenska Tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö och klubbens ende Davis Cup-spelare någonsin, Ingemar Ingvarsson.
– Ingemar var reserv i det svenska laget 1963, bakom Uffe Schmidt och Janne Lundqvist så det var celebert sällskap. Det kommer bli en kväll att minnas, säger Björn Hellberg.