Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-02-11 KL. 07:02

Amnesty i Laholm vill arbeta som förr

Av Johan W Jönsson

Bo Lindblom avled 2020 men han och hustrun Birtes andar svävar fortfarande över Amnestygrupp 168, som troligen är en av landets äldsta. Den 27 februari har man engagerat förre ambassadören Torbjörn Pettersson, född i Våxtorp, som föreläsare.
– Han har varit ambassadör i såväl Etiopien som Afghanistan och ska tala om mänskliga rättigheter, säger gruppsekretare Per Wikholm.

Amnesty i Laholm vill arbeta som förr
Amnestygrupp 168 har varit och är mycket aktiv. Nu bjuder de in till föreläsning med ambassadör med lokal förankring. Foto: Johan W Jönsson

Grupp 168 har varit mycket aktiv och är så forfarande. Det är mycket tack vare Amnestyprofilen Bo Lindblom och hans fru Birte, som bodde i Ränneslöv. Bo avled 2020, 91 år gammal.

– Vi har fått stå på egna ben sedan Bos bortgång. Men vi vill fortsätta att arbeta som vi gjorde förr – leta upp bortglömda fångar och engagera oss mot dödsstraffet, säger Åke Sintring.

Den första måndagen varje månad träffas ”168:an” för möte. Medlemmarna kommer främst från kommunen men en kör från Ängelholm och en ända från Göteborg (!).

– Jag tyckte väldigt bra om Bo (Lindblom), därför vill jag vara med i denna engagerade gruppen. Sedan bor min dotter i kommunen också, förklarar göteborgaren Ulf C Berg.

Amnestys mandat har steg för steg utvidgats. Numer engagerar man sig inte bara för bortglömda fångar och mot dödsstraffet, utan även för annat som har med mänskliga rättigheter att göra.

– Bo var helt med på det och drivande. Vad han inte var med på var att Amnesty höll på att gå över till att bli en ”klickaktivistisk” förening istället för att vara ”aktivistisk”, säger Sintring.

– Grupper jobbar på olika sätt. Vissa skriver i princip uteslutande brev för att få uppmärksamhet kring bortglömda fångar. Andra jobbar mycket med arrangemang, säger Wikholm.

Han förklarar att Grupp 168 är någonstans mittemellan då man gör en del utställningar och även har ordnat ett antal föreläsningar och aktioner genom åren, även om det var ett tag sedan.

Åke Sintring berättar om dödsstraffet. Längst till höger syns gruppsekretare Per Wikholm. Foto: Johan W Jönsson

– Vi är inne på Bos linje allihopa här. Brev är bättre än klick. Klickandet leder ingenstans. Brev diarieförs och får en helt annan genomslagskraft. Så vi håller fast vid dem, säger Wikholm.

Åke Sintring berättar att det genom åren är 23 personer som blivit dömda till döden i USA trots att de varit oskyldiga. Troligtvis är mörkertalet stort, menar han.

– 30 dödstraff de kommande tre åren är fastställda. Tio personer vet vilket datum de ska dö på i år. Det måste vara oerhört psykiskt påfrestande. Jag förstår inte hur man klarar det, säger han.

I USA beräknas två till fem procent av alla de som sitter i fängelse vara oskyldigt dömda. Hade det bara varit en procent så hade det handlat om 20 000 personer.

– Vittnen köps och får en summa pengar. De slipper undan för småbrott de gjort om de ställer upp och vittnar falskt. Att det får gå till så i ett västerländskt land är otroligt, säger Sintring.

Han menar att Amnesty idag gör ett bra jobb med frågor som rör till exempel Ukraina och Gaza. Men att kämpa mot dödsstraffet var grunden och det tycker han har glömts bort lite.

Torbjörn Pettersson, ursprungligen från Våxtorp, kommer alltså och föreläser i på vandrarhemmet i Laholm den 27 februari. Han har arbetat som ambassadör i både Etiopien och Afghanistan.

– Han har lokal bakgrund och har erfarenhet från kampen för mänskliga rättigheter genom utrikespolitiken. Dagen efter föredraget i Laholm är han kallad till utrikesutskottet, säger Wikholm.