FÖRENINGSLIV 2021-11-28 KL. 09:00

Alliansen firade 50 år– eller var det 40 (?)

Av Johan W Jönsson

Södra Hallands småklubbsallians firade 50 år med pompa och ståt på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand. Samtliga klubbar var representerade. Dessutom fanns Halmstads BK:s tränare Magnus Haglund och folk från Laholms kommun och Hallands Fotbollförbund närvarande.

Alliansen firade 50 år– eller var det 40 (?)
Peter Walldén är Småklubbsalliansens blott femte ordförande. Här har han sällskap av sina företrädare Matthi Eliasson (till höger) och Mats Stensson (i mitten). De övriga två är Lars Johansson samt Herbert Kristiansson. Foto: Johan W Jönsson

Södra Hallands småklubbsallians bildades som ett gemensamt språkrör för fotbollsklubbarna i Laholms kommun (även Trönninge IF ingår).
– Vill vi i södra Halland något gemensamt så kan vi fungera som en enande kraft och tillsammans göra vår röst hörd mot till exempel förbundet, säger alliansens ordföranden Peter Walldén.


Kerstin H Carlsson är ordförande i Genevad/Veinge IF och sekreterare i Småklubbsalliansen. Hon hyllade eldsjälen Siv Pålsson som varit sekreterare i just GIF/VIF i 41 år. Bild: Johan W Jönsson


Alliansens styrelse träffas några gånger om året och har dessutom ett höstmöte där alla klubbar bjuds in utöver årsmötet.
– Jag tror ändå att vi fyller en viss funktion. Vi är så små här nere, så gör vi inte det tillsammans så märks vi inte. Hörs man inte, så syns man inte. Som jag brukar säga, menar Walldén.

Alliansen anordnar också Allianscupen, som spelas som en form av försäsongsturnering. Dessutom har Alliansen instiftat utmärkelsen “Årets eldsjäl”. För att fira de 50 åren hade Småklubbsalliansen bjudit in till en jubileumsfest på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand. Föreningarna ställde upp mangrant och över 70 personer närvarade.

Halmstads BK:s tränare Magnus Haglund var inbjuden för att berätta om sin karriär som fotbollstränare.
– Jag är ju numera bosatt i Mellbystrand och jag känner mig som en av er, inledde Haglund som tränade Laholms FK år 2000-2003.
– Åren i Laholm ser jag fortfarande som några av de bästa i min karriär. Föreningen och framförallt människorna kommer jag aldrig att glömma.


Peter Walldén är ordförande i Södra Hallands Småklubbsallians och Anders Walldén är kassör. De båda arrangerade jubileumsfesten på ett strålande sätt. Bild: Johan W Jönsson


HBK-tränaren passade också på att berömma småklubbarna i Laholm över hur de fostrar sina spelare.
– När vi får in spelare till HBK från Laholm är det alltid bra och rejäla människor som sätter laget före jaget. Att det är så är något ni alla här idag ska ta åt er av, hyllade han.

Laholms kommun representerades av kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C) samt den nya fritidschefen och mångårige fotbollstränaren Mats Altemyr. De båda gratulerade Alliansen till de 50 åren och hoppades på 50 till. Det gjorde även Hallands FF:s representant och vice ordförande Patrik Annervi.

Tommy Paulison och Lars-Hugo Larsson med många år bakom sig på Laholms Tidning respektive Hallandsposten närvarade också och berättade lite roliga anekdoter. Inte minst kring Småklubbsalliansens och Våxtorps BoIS starke man - framlidne Herbert Kristiansson. Kvällen avslutades med att “Årets eldsjäl” utsågs och denna gången gick utmärkelsen till Siv Pålsson, som varit sekreterare i Genevad/Veinge IF i 41 år.

Och hur var det då med de där 50 åren. Njae, egentligen var det nog 40 år då det står 1981 på klubbemblemet.
 – Det blev nog en liten miss där. Men jubileum var det i vilket fall. Så det var inte hela världen. Vi får fira 50 igen om tio år, avslutar Peter Walldén.


Om Årets eldsjälar

De har blivit utsedda till Årets eldsjäl av Södra Hallands Småklubbsallians: Bo Åkesson, Ysby BK, Boris Johansson, Kornhult/Hishult FF, Gerd Nilsson, BK Walldia, Karl-Erik Mattsson, Laholms FDK, Ingvar Johansson, DFK HaSko, Siv Pålsson, Genevad/Veinge IF.

Södra Hallands Småklubbsallians styrelse 2021: Peter Walldén (ordförande), Anders Walldén (kassör), Kerstin H Carlsson (sekreterare), Boris Johansson, Maria Johansson, Joakim Gunnarsson, Johan W Jönsson