Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2022-08-24 KL. 13:12

Alla pusselbitar på plats i miljonprojektet

Av Rickard Gustafsson

Skottorps IF har totalt lyckats skramla ihop 5,9 miljoner kronor i bidrag till bygget av ny klubbstuga och allaktivitetshus. Efter att Laholms kommun beslutat att ge bidrag och gå i borgen för lån är det i princip bara formaliteter som återstår innan bygget kan starta.

Alla pusselbitar på plats i miljonprojektet
Nästa höst hoppas Skottorps IF att förvandlingen av idrottsplatsen Gröningen ska vara genomförd. Finansieringen är på plats och det återstår bara formaliteter innan grunden till klubbhus- och allaktivitetshuset kan gjutas. Foto: Johan W Jönsson

Efter år av många och långa diskussioner i Skottorps IF är föreningen nästan i mål med sitt klubbhus- och allaktivitetshusprojekt. Bidragsansökningarna har fallit i god jord och klubben har nu fått in 5,9 miljoner kronor till bygget som beräknas landa på cirka 9,4 miljoner kronor.

Som LT kunde berätta i juni föll den största pusselbiten på plats när Arvsfonden gav SIF ett bidrag på fem miljoner kronor. Utöver det har RF Sisu Halland bidragit med 400 000, Laholms Sparbank 200 000 och nu även 300 000 kronor från Laholms kommun.

Kommunstyrelsen beslutade att avsätta pengar från sitt eget konto för oförutsedda utgifter till kultur- och utvecklingsnämnden.
Ordföranden i Skottorps IF, Stefan Wendt, är glad och lycklig över beskedet.
– Det är jättepositivt och det kommer bli hur bra som helst det här.

Samtidigt beslutade kommunstyrelsen även att förlänga nyttjanderättsavtalet i 25 år – till 2047 – för Gröningen och dessutom ställer man sig positiva till att gå i borgen för klubbens lån i Laholms Sparbank.
– De behöver ett längre nyttjanderättsavtal när de söker pengar och det ser vi inga som helst problem med för det är en välskött förening som fungerar väl. När det gäller borgen är vi givetvis positiva, men där får de återkomma när vi vet en exakt summa, säger Erling Cronqvist (C).

Enligt SIF-ordföranden kommer föreningen att skjuta till 200 000 kronor från sina egna medel och resterande pengar till bygget finansieras genom lån i Laholms Sparbank.
– Jag räknar med att vi kommer att behöva låna 3,5 miljoner kronor och banken har gett ett positivt förhandsbesked, säger Stefan Wendt.

Nu börjar den roliga delen för föreningen – byggnationen av en 430 kvadratmeter stor byggnad – som när den är klar ska skänka glädje till alla invånare och föreningar på orten. Wendt beskriver projektet som det största i Skottorps historia i en tid när samhället växer så det knakar.
– Vi har hållit på med det här i tre år och det har blivit många timmar, men nu hoppas vi att vi kan gjuta grunden senare i höst. Sen börjar vi bygga i vår och vår målsättning är att det ska stå klart hösten 2023.

Företaget som fått uppdraget att bygga niomiljonersbygget är ALJO Bygg och det är värt ett stycke i sig. Bakom det lokala företaget står bland annat A-lagsspelaren Johan Agnvall och bland företagets anställda finns en handfull snickare som även de kickar boll i Skottorps IF.
Det betyder att det är byggare med själ och hjärta i föreningen som fått uppdraget.
– De gav oss den bästa offerten och det är duktiga killar, otroligt professionella, säger Stefan Wendt.