FÖRENINGSLIV 2023-03-21 KL. 06:03

Ångbåtsentusiaster vallfärdade till Vallberga

Av Rickard Gustafsson

Över 100 personer dök upp när Laholms Ångbåtsförening visade upp renoveringsarbetet av ångbåten S/S Lagaholm i ”torrdockan” i Vallberga. Några av dem hade rest långväga – hela vägen från Danmark.
– Det blev en succé och vi fick in två rejäla sponsorer och massvis med nya medlemmar, säger Lars Ingvar Persson.

Ångbåtsentusiaster vallfärdade till Vallberga
Karl-Fredrik Klinker, ordförande i Laholms Ångbåtsförening, blev glatt överraskad över att så många människor dök upp "torrdockan" i Vallberga för att inspektera renoveringen av ångbåten S/S Lagaholm. Foto: Privat

I en maskinhall/lagerlokal i Vallberga pågår det ideella arbetet med att rusta upp ångbåten S/S Lagaholm till sin forna glans. Det mödosamma och tidskrävande jobbet med att byta ut skrovet är inne på upploppet och i söndags fick besökare möjlighet att inspektera.

Lars Ingvar Persson är närmast lyrisk över det intresse som ångbåten frammanar och kunde räkna till en bit över 100 besökare. Långt fler än vad föreningen räknat med.
– Vilken succé! Korvbröden tog slut så vi fick åka och handla mer, säger han och skrattar.
– Det var en strid ström av gäster, riktigt roligt, säger föreningens ordförande Karl-Fredrik Klinker.

Majoriteten av besökarna var självfallet laholmare, men även mer långväga gäster passade på att göra en söndagsutflykt till Vallberga.
– De som reste längst var entusiaster från Göteborg och faktiskt också från Danmark. En av de var bland annat en möbelsnickare som erbjöd oss sin hjälp och det tar vi såklart tacksamt emot nu när vi snart går på den invändiga renoveringen, säger Lars Ingvar Persson.


Lars Ingvar Persson (till höger) är väldigt glad över nya sponsorer och nya medlemmar i ångbåtsföreningen. Nu hoppas han att de sista välbehövliga slantarna ska rulla in från personer som tidigare sagt att de ska bidra ekonomiskt. Foto: Privat


Syftet med visningen var att visa upp föreningens sponsorer vad som hänt med båten senaste månaderna och samtidigt ville man rekrytera nya sponsorgivare. Det lyckades man med.
Lars Ingvar Persson, som ropade in båten på auktion i höstas, berättar:
– Vi fick inte två rejäla sponsorer som gett tydliga löften om sponsring. Jag vågar inte säga nu vad det betyder i slutändan men alla bidrag är viktiga och dessutom drog vi in nästan 25 nya medlemmar till föreningen.

Engagemanget kring båten är stort och enligt Persson håller tidsplanen om sjösättning i mitten av maj. Rent ekonomiskt är man dock fortfarande inte i hamn.
– Renoveringen kommer kosta mindre än vad vi räknat med, men vi måste fortfarande få in mer sponsorer. Vi saknar ungefär 100 000 kronor och nu får vi hjälpas åt, pengar får inte stoppa oss nu, säger Lars Ingvar Persson.

Om engagemanget är stort för ångbåten hos gemene man så finns det en viss misströstan i föreningen att Laholms kommun inte backar upp överhuvudtaget.
– Det hade varit önskvärt om kommunen hade förstått turistvärdet i den här båten, säger Karl-Fredrik Klinker.


Hundratals ideella timmar har lagts på att byta ut skrovet på ångbåten. Snart väntar skrapning av gammal målarfärg och strykning av ny samtidigt som renoveringen fortsätter invändigt i båten. Foto: Privat