FÖRENINGSLIV 2022-03-04 KL. 16:50

60 år gammal förening läggs ner?

Av Johan W Jönsson

Samlarföreningen Sydstjärnan Laholm läggs ner. Beslutet fattades på det senaste årsmötet. Sker inget innan nästa årsmöte nu i mars så försvinner den anrika föreningen. ”Pandemin slog den sista spiken i kistan”, säger föreningens kassör Lars-Hugo Larsson.

60 år gammal förening läggs ner?
Lars-Hugo Larsson är kassör i nedläggningshotade Samlarföreningen Sydstjärnan. Händer inget oväntat kommer den 60 år gamla föreningen att läggas ner vid årsmötet nu i mars. Foto: Johan W Jönsson

Tillsammans med några andra entusiaster räddade han en förening på dekis för några år sedan. Men nu går det inte längre. Det har inte gått att samla och träffas på samma sätt under coronapandemin. Dessutom är de drivande krafterna till åren komna.

– Jag är yngst i styrelsen och jag är 77 år gammal, skrattar Lars-Hugo Larsson som nämner även Leif Sjöholm och Berit Nilsson som stöttepelare i Sydstjärnan Laholm.

Samlarföreningen Sydstjärnan bildades år 1963 inspirerade av Samlarförbundet Sydstjärnan Halmstad. Föreningens förste ordförande blev poliskommissarie Philip Nydén. Under många år så var det också i mångt och mycket hans förening. Även om flera personer hjälptes åt.

– Det var lite societet i den första styrelsen. Det samlades på fina grejer. Philip själv samlade till exempel på engelskt silver, säger Lars-Hugo.

Vid varje månadsmöte hölls ett föredrag om någon form av pryl, och det var Philip Nydén höll i föredragen. Ofta hamnade föredragen i tidningarna, nerskrivna av Nydén själv.

– Sedan har föreningen hållit fast vid att någon pratar om någonting, som den har fyndat eller har något annat att berätta kring, säger Lars-Hugo.

Det har även arrangerats små resor med föreningen. Bland annat till Limmared där det finns en hel gata med antikaffärer och auktionsfirmor.

Vad medlemmarna samlat på genom åren har varierat och det har kunnat vara vad som helst. Själv har Lars-Hugo samlat på små figurer.

– Det var små keramikfigurer och en del Laholmskeramik. Småfigurerna har jag sålt på Tradera. Jag hade både Gustav VI Adolf, Gunnar Sträng, Jarl Hjalmarsson och så vidare.


Philip Nydén, till vänster, var under många år Samlarföreningens ordförande och starke man. Till höger syns mångårige kassören Einar Dahlin. Foto: Gamla Laholm


”Res et mores sua fata habent”. Ordspråket är romerskt och betyder ”föremål och seder ha sina egna öden”. Det är lite det som är grejen för en samlare.

– När man är på en loppis och hittar något till sin samling så är man nöjd för den dagen. Det är något speciellt och tillfredsställande i att hitta något till det man samlar på.

Som mest har det varit 34 medlemmar i föreningen. I skrivande stund är det 22 stycken och medelåldern är hög.

– När pandemin kom gick det inte att bedriva föreningsverksamhet längre och det gick inte att få tag på saker till samlingarna. Det blev ett hårt slag, säger Lars-Hugo.

– Det är ingen yngre förmåga som vill ta över föreningen och det enda raka var att kalla till årsmöte med enda ärende att lägga ner föreningen.

Det skedde i slutet på förra året och beslut om att lägga ner föreningen fattades. Men då det måste vara två årsmöten för att det ska vara giltigt hålls ytterligare ett den 14 mars.

– Det har alltid varit möte andra måndagen i månaden och så blir det även nu vid det sista årsmötet. Vi kör samma stil, säger Lars-Hugo.

Hur känns det att lägga ner föreningen?

– Det är klart att det är tråkigt. Drömmen vore ju att det kom någon som ville ta över och driva föreningen vidare men jag tror tyvärr att det blir svårt.

Årsmötet hålls i Servehallen. Tidigare har mötena varit på Lingården men de lokalerna har föreningen lämnat.

– Mitt förslag är att de saker som finns kvar efter föreningen skänks till vardagsmuseet i Ålstorp. Det hade varit kul om de vill ta hand om det, avslutar Lars-Hugo Larsson.


Philip Nydén själv skrev om samlarföreningens bildande 1963 i årgång 1997 av Föreningen Gamla Laholm. Foto: Johan W Jönsson