Klik venligst
FAMILJ 2024-04-20 KL. 11:02

Veteranrally bjuder på nostalgikick med gott syfte

Av Carina Nilsson

När grönskan är som skirast ger sig ett stort gäng veteranentusiaster ut på ett rally längs slingrande vägar i gränslandet mellan Småland, Halland och Skåne. Arrangerar gör tre familjer som har ordnat rallyt i hela 25 år – alltid till förmån för Barncancerföreningen.

Veteranrally bjuder på nostalgikick med gott syfte
Fredrik Johansson, Glenn Nilsson, Jan Hansson, Dennis Nilsson, Åke Hansson och Johan Almarsson är alla lika förtjusta i gamla motorcyklar och mopeder. Här är de med fyra dyrgripar av märkena BSA, Velocette och AJS. Den äldsta är från 1920-talet.

Den 5 maj klockan 10 kommer ett stort antal veteranmotorcyklar och mopeder att rulla ut på småvägarna i gränslandet mellan de tre länen berättar Åke Hansson.

– Vi kör en runda med start i Örnafälla utanför Markaryd, upp mot Knäred där vi gör ett stopp på Kvarnen och det fina museet där. Kvarnens ägare låter oss komma på besök helt gratis, vilket vi är väldigt tacksamma för. Sedan kör vi mot Hishult, Skånes Fagerhult, Emmaljunga och tillbaka till Markaryd. Det blir sammanlagt nio mil för motorcyklarna och sju mil för mopederna.

I år körs rundan för 25:e gången och det är Åke Hansson, Jan Hansson och Glenn Nilsson med familjer som arrangerar rallyt.

– Det är ett privat initiativ som våra föräldrar startade tillsammans med vänner. De fick ett överskott som de gärna ville skänka till välgörande ändamål och då föll valet på Barncancerföreningen, vilket vi har fortsatt med. Sammanlagt har det blivit 115 000 kronor genom åren. Förra året fick vi in över 15 000 kronor, vilket var rekord. Vi hade tur med vädret så det kom mycket folk, säger Jan Hansson.

Veteranmotorcyklarna vårdas ömt och att byta upp sig till en nyare variant är inte aktuellt för någon i gänget. "Det är bara plast". Foto: Carina Nilsson

Vädret brukar dock inte stoppa de verkliga entusiasterna.

– Ett år hade vi riktigt dåligt väder, det var inte mer än två plusgrader. Då hade vi två killar på mopeder som först hade kört hela vägen från Ljungby, sedan tog de rundan, och därefter körde de hem till Ljungby igen. Utan regnkläder, säger Glenn Nilsson.

Kravet för att få vara med på rundan är att man har en moped eller motorcykel av årsmodell 1979 eller tidigare. Dennis Nilsson tillhör de yngre entusiasterna som aldrig skulle sätta sig på en ny motorcykel.

– De här gamla maskinerna är som levande väsen och gör lite som de vill. Men det är det som gör det så kul, plus att det är roligt att hålla på och skruva på dem, säger han.