Så skapar du en trygg julefrid även för husdjuren
Av Tove Scherman
Stim, stök och nya ansikten. Och så julbordet som dignar av salt och fet mat. Julkalaset kan resultera i både stress och förgiftning för våra husdjur.
Alinda DallaSanta, leg djursjukskötare på Djurens Vårdguide, tar emot många samtal från djuägare under helgerna. Foto: Pressbild Djurens Vårdguide
Att julens praliner bör placeras oåtkomliga för hundar och katter är de flesta medvetna om. Men det finns mycket annat som innebär en risk för våra husdjur. Släktkalas med barn, många nya ansikten och andra främmande hundar kan innebära en stark stress.
– Plötsligt ska hunden läsa av obekanta människor, som kanske har druckit och är berusade. En hund är väldigt känsligt för förändringar i kroppsspråk och röstläge, det kan leda till stressande situationer då den beter sig aggressivt, säger Alinda DallaSanta, leg djursjukskötare och callcenterchef på 2288 Djurens Vårdguide, en kostnadsfri rådgivningstjänst för den som har hund eller katt.
Liksom under sommarsemestern kan julen bli en besvärlig tid för våra husdjur. Olycksriskerna ökar när rutinerna bryts samtidigt som många kliniker har brist på personal. Att resa runt på stora julmiddagar ligger inte alltid i djurets intresse.
– Den som har vant sin hund vid bur kan faktiskt ta den med sig. Är det mycket folk och många barn kan den få ligga där en stund. Eller ta med hundbädden och lägg den i ett hörn. Förklara för barnen att det där är hundens plats och när den ligger där måste den få vara ifred, säger Alinda DallaSanta.
Det är viktigt att säkra julbordet så det är oåtkomligt för både hundar och katter. Fet och salt mat kan leda till kräkningar, diarréer och förgiftningstillstånd. Kakao innehåller ämnen som är giftiga för djuren. Och den som har hund måste se till att den inte får i sig vare sig färska vindruvor eller russin.
– Hundar reagerar väldigt olika på just vindruvor, medan en del blir jättesjuka finns det hundar som knappt reagerar. Vi brukar råda ägarna att söka upp veterinär om de fått i sig druvor eftersom det är så svårförutsägbart, säger Alinda DallaSanta.
Andra faror under julens högtider är julpynt och paketsnören. Många julpynt i granen kan ge skärsår på tassarna om de faller ned och går sönder. Särskilt katter är förtjusta i paketsnören och kan råka svälja trådar, snören eller sidenband.
– Det kan ställa till mycket skada i tarmen och i värsta fall kräva operation, säger Alinda DallaSanta.
Värt att tänka på är också att katter gärna välter ljus och att hundar kan svepa ned ljus som står på låga vardagsrumsbord.
– Tätt inpå nyårshelgerna hör många av sig till veterinären för att få lugnande medicin utskriven till hunden. Samtidigt kan det vara ont om veterinärer i tjänst och många djur som behöver vård. Den som har en skotträdd hund kan behöva vara ute i god tid inför nyårsfirandet, förklarar Alinda DallaSanta.
– Det är bra att vara förberedd på flera sätt under julhelgerna, ska du resa bort så ta reda på var det finns en veterinär om hunden skulle bli sjuk. Och det finns ingen anledning att vänta med att få lugnande utskrivet om du vet att hunden är rädd för fyrverkerier och smällare, säger Alinda DallaSanta.
Fem goda djurtips inför jul1. Julbordet är för människor, se till att husdjuren inte kommer åt prinskorvarna, köttbullarna, skinksvålen och chokladen.
2. Ska ni på stort kalas med mycket folk och många barn. Se till att hunden har en egen vrå eller hörna med sin hundbädd så den kan få vara ifred. Ta med hundburen om den är van att ligga i en sådan.
3. Paketsnören och sidenband är skojiga men kan lätt slinka ner i magen. Kottar, kulor och nötter kan också täppa till och orsaka stor skada. Håll koll på både katter och hundar runt granen och vid julklappsutdelningen.
4. Reser ni långt bort. Ta reda på var det finns veterinärer tillgängliga.
5. Sätt ihop ett husapotek för djuret med probiotika, laktosfri majsvälling, gastrofoder, mikrolavemang och termometer, men konsultera alltid en veterinär eller djursjukskötare om din hund skulle bli sjuk.
Källa: 2288 Djurens Vårdguide