Klik venligst
FAMILJ 2023-12-30 KL. 05:41

Så klämmer du in lite rörelse i mellandagsschemat

Av Tove Scherman

Börjar kroppen kännas däst av för mycket mat och brist på frisk luft? Det är lätt att bli stillasittande under julhelgerna. Här är tio tips som ger plats för motion mellan julbord och soffläge.

Så klämmer du in lite rörelse i mellandagsschemat
Skridskor och varm choklad är en perfekt julkombo. Saknas frusen sjö? Leta upp en ishall istället. Foto: Martin Lindeborg

1. Skaffa dig ett ärende.

Skriv ett brev och gå till brevlådan, gör några inköp eller städa lite i trädgården. Att bara komma ut en kort stund ger energi och färg på kinderna.

2. Ta en släktpromenad.

Har ni släkt och vänner på besök över dagen? Umgås under en promenad istället för att fastna kring bordet. Ofta flyter snacket lättare när det finns möjlighet att mingla runt under en skogspromenad.

3. Gör en utflykt.

Packa in ungar och husdjur i bilen. Fyll choklad- och kaffetermosar och lämna mörkret inomhus några timmar. Gärna under förmiddagen.

Ta ett uppfriskande dopp. Foto: Anders Malmberg

4. Vinterbada.

Finns det bastu, hav eller sjö i din närhet? Inget är så uppfriskande som ett vinterbad.

5. Ordna skattjakt.

Har ni svårt att få fart på både er själva och barnen? Göm överraskningar i trädgården eller närområdet. Låt barnen gömma egna överraskningar till er och rita kartor med ledtrådar, medan ni fixar något kul till ungarna. Får garanterat fart på alla som är trötta på att sitta still.

6. Besök en ishall.

Sök rätt på en ishall som håller öppet för allmänheten. Skridskor finns så gott som alltid att hyra för en billig peng. Rolig och enkel motion för hela familjen. Finns fin och säker skridskois på sjön är det ännu bättre.

Simhallen är alltid populär. Foto: Sonny Thoresen

7. Röj och städa.

Ta tag i källare, vind och klädkammare. Ut med det gamla och in med det nya. Skänk, sälj eller släng. Få nystartskänsla redan i mellandagarna med en svettig runda i hemmet.

8. Skaka loss.

Trött på Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus? Ladda högtalarna med något svängigare. Dansa i din ensamhet eller försök få fart på hela familjen genom att låta alla välja sina favoriter.

9. Simma och bada.

Ta några längder i bassängen eller åk till simhallen bara för att bada, ha kul och upprätthålla vattenvanan. Låt barnen ta märken, eller ta ett själv, Simborgarmärket är nytt för varje år.

Lek utomhus.

10. Lek.

Låt alla önska lekar som passar utomhus, som Dunkgömme, kurragömma eller king-out passar de flesta. Finns det en arena för multisport i närheten? Ta med en basketboll eller bandyklubbor så tar leken fart av sig själv.