Klik venligst
FAMILJ 2022-05-09 KL. 14:00

Populär körledare lämnar snart sin tjänst

Av Carina Nilsson

Marianne Nihlén var inte mer än 14 år gammal när hon fick ett sommarvikariat som kantor.

Nu har hon jobbat med sång och musik i mer än femtio år och lockat massor av människor att börja sjunga i kör.

Den sista maj lämnar hon sin tjänst som kantor och körledare i Båstad- Östra Karups församling för att gå i pension.

Populär körledare lämnar snart sin tjänst
Marianne har sin nuvarande arbetsplats i Östra Karups kyrka, där hon ibland spelar flygel. Foto: Carina Nilsson

Marianne växte upp i en musikalisk familj utanför Våxtorp tillsammans med föräldrar, storebror och storasyster.

– Både min pappa och bror spelade piano och min pappa spelade även fiol. Min mamma tyckte om att sjunga, men ingen hade någon utbildning utan de spelade på gehör, säger hon.

Marianne lärde sig på samma sätt – hon spelade också på gehör och kunde snart alla låtar som hennes pappa spelade. Men när hon fick höra att en kompis skulle ta pianolektioner hos kantorn i Våxtorp bestämde hon sig för att gå med.

– Kantorn hette Edit Möller och var väldigt duktig på att spela piano. Jag fick lära mig läsa noter, och jag tyckte det var så roligt. Jag spelade ut alla böckerna direkt, och kunde alltid läxan och lite till, säger Marianne och fortsätter:

– När jag var 13 år tyckte Edit att jag skulle prova på att spela kyrkorgel. Året därefter, när jag var 14 år, tyckte hon att jag var så duktig så jag fick vikariera som kantor under sommaren. Det var lite andra tider då, så jag tog jobbet, trots att jag inte ens hade varit på en begravning innan, säger Marianne.


Marianne brukar säga att hon har tre hem i Östra Karup: kyrkan, församlingshemmet och prästgården där hon bor med sin sambo. Foto: Carina Nilsson


Sedan dess har hon inte gjort något annat, som hon själv uttrycker det. Hon fick dispens för att studera på musiklinjen vid en folkhögskola i Växjö, och klarade kantorsexamen när hon bara var sjutton år. Därefter har jobben som kantor, musiklärare och pedagog i kommunala musikskolan avlöst varandra. I Båstad- Östra Karups församling har hon varit anställd sedan 2003.

Som körledare har Marianne haft en förmåga att entusiasmera och locka till sig både barn och vuxna.

I Båstad- Östra Karup har hon nu hela sex körer som hon ansvarar för – och många av körmedlemmarna kör långväga ifrån för att vara med. Sammanlagt har hon 160 personer i sina körer.

– Jag blev nästan chockad när jag startade, det fanns ett så stort sug efter att sjunga i kör. Jag har bland annat två barnkörer och en förmiddagskör. I förmiddagskören sjunger vi fyrstämmigt vilket är ganska avancerat, för att klara det måste man kunna sjunga bra, säger Marianne.

Som körledare vill hon att medlemmarna i kören ska ha roligt.

– Humor är väldigt viktigt för mig, och att man känner att det ger glädje att sjunga. Finns den känslan är det också det som förmedlas till publiken, säger Marianne och fortsätter:

– Även om jag spelar Blott en dag för hundrade gången i kyrkan, ska det göras med inlevelse och känsla för de som besöker kyrkan just den dagen.Marianne vill också gärna blanda tradition och förnyelse. Kända klassiker blandas med nyare musik under körernas framträdanden. Körmedlemmarna resonerar ibland om repertoaren.

– Det är bra att få synpunkter och idéer även om det är jag som körledare som bestämmer i slutändan. Det största jobbet är att leta noter till en bra repertoar för sex olika körer. Det är ett mastodontjobb, det andra är liksom bara att göra, säger hon.

I juni, lagom till sommaren, väntar dock ett nytt liv med mer frihet när Marianne ska gå i pension.

– Det kommer att bli en stor förändring, men jag räknar med att hoppa in då och då som vikarie. Jag är alldeles för pigg för att bara sitta hemma, men det kommer samtidigt att bli skönt att ha möjligheten att tacka ja eller nej.

Det kommer nog inte heller att bli svårt att fylla tiden hemma. Marianne och sambon har ett stort hus tillsammans och även ett företag. Dessutom ser hon fram emot att kunna tillbringa lite mer tid i Stockholm.

– Alla mina barn och barnbarn bor där, och det ska bli härligt att kunna åka dit och vara barnvakt en vecka om det behövs, säger hon.

Den 15 maj hålls både en avskedsgudstjänst och en vårkonsert med alla körer och musiker i Östra Karups kyrka. Den 29 maj håller kören Canticum sin sista konsert med Marianne som körledare.

Konserten har fått det passande namnet ”Thank you for the music”.


Lite om Marianne Nihlén

Ålder: fyller 65 i september.
Intresse: Musik, körsång, heminredning, trädgård, cykla, vandra och vara ute i naturen.
Gör: Jobbar som kantor och ansvarig för körerna i Båstad – Östra Karups församling.
Aktuell: Lämnar sin tjänst i kyrkan den sista maj då hon går i pension. Samma datum hålls en avskedsgudstjänst och en vårkonsert med Östra Karups alla körer och musiker.
Bor: Prästgården i Östra Karup tillsammans med sin sambo.Marianne startade även gruppen Diskanten med några unga talangfulla tjejer från Våxtorp, som bland annat vann Kvällspostens talangtävling. Foto: Carina Nilsson