Klik venligst
FAMILJ 2021-12-28 KL. 06:59

Minneskonsert i glädjens tecken för Benkt Åscar: Helt i hans anda

Av Johan W Jönsson

Bortgångne spelemannen, sångaren, musikern, vännen, pappan, maken och brodern Benkt Åscar hyllades med en minneskonsert. Det var sång, musik, kaffe, kakor och både mycket känslor och glädje. “Det var verkligen i hans anda”, säger hustrun Kristina Oskarsson.

Minneskonsert i glädjens tecken för Benkt Åscar: Helt i hans anda
Benkt Åscars barn Henrik Feldt och Helena Oskarsson uppträdde vid sin pappas minneskonsert. Foto: Johan W Jönsson

Benkt Åscars ansikte och röst var välkänt både i och utanför Laholms kommuns gräns. Under hela sitt liv var musiken en ständig följeslagare och för att hedra den bortgångne musikanten ordnades en minneskonsert på Solbacken i Edenberga.

– Det blev verkligen som vi ville. Det var helt i Benkts anda. Vi började lite finstämt, sedan blev det lite mer tjo och tjim på mitten och på slutet blev det lite mer finstämt igen, säger Kristina Oskarsson.

Medverkade vid minneskonserten gjorde Benkt Åscars familj. Barnen Helena Oskarsson och Henrik Feldt inledde innan hans systrar Britt Andreasson och Inger Lundberg tog vid och sjöng några sånger. Benkt Åscar var mångårig i Laholms Manskör, som också deltog.

– Det var lite i den ordning han var med. Benkt började i manskören 1978. Han blev helt betagen första gången han sjöng med kören och var med ända fram till och med jubileumskonserten (kören 90 år) 2019.


Herberts underhöll på Benkt Åscars minneskonsert. Vid keyboarden syns Kristina Oskarsson. Foto: Johan W Jönsson


Även Benkt Åscars med Jan Sjöström på dragspel och Jörgen Johansson på bas uppträdde. Bandet höll på mellan åren 1985 och 2000. Lennart Bengtsson, känd från Wåxbo samt Herberts med Christer Hjalmarsson, Inger Hjalmarsson, Ingvar Svensson och Kristina Oskarsson spelade och sjöng också.

– Christer spelade även ihop med Benkt i Widuo. Henrik (Kristina och Benkt Åscars son) hoppade in där när Benkt blev sjuk och nu fortsätter de under namnet Nya Widuo. Det känns kul, säger Kristina som även fick se den nya konstellationen på scen.

Minneskonserten avlutades med att Henrik Feldt sjöng och spelade Ted Gärdestad tillsammans med basisten Robert Stenbeck samt med att Helena Oskarsson sjöng och spelade några lugna låtar. Bland annat “Kärleken kommer, kärleken går” som hennes pappa lärde henne när hon var tre år gammal.

Benkt Åscar gick bort den 13 juni 2020 efter en tids sjukdom. Tanken var att minneskonserten skulle ägt rum redan förra året med då gick det inte på grund av coronapandemin. Totalt var det 150 personer som deltog under minneskonserten (familj, släkt och vänner till Benkt Åscar).

– Vi pratade lite om det innan han dog, och skulle det vara en minnesstund så skulle det vara i glädjens tecken, och så ville han att det skulle vara kakor. Han var ett kakmonster. Därför var det kaffe och sju sorters kakor som han själv hade valt.

Flera som uppträdde vittnade om den glädje som Benkt Åscar spred i alla de sammanhang där han medverkade och även om minneskonserten var känslosam stod glädjen i centrum.

– Han ville att vi skulle fortsätta och tycka att musiken var rolig och fortsätta att glädjas åt musiken, och det har vi gjort. Visst var det jobbigt och tungt att höra vissa låtar men framförallt så var det glädje, säger Kristina.

– Det blev verkligen som vi ville ha det. Och att människor kom och ställde upp. Det var jättefint. Många vänner hjälpte mig med att duka och baka och det är jag så tacksam över, avslutar hon.