Klik venligst
FAMILJ 2022-01-17 KL. 18:33

Färgsprakande bild från Oxhultasjön vann fototävling

Av Johan W Jönsson

När familjen Davidsson var och grillade och fiskade vid Oxhultasjön passade pappa Dan på att fotografera sina barn i den natursköna omgivningen. Nu har bilden utsetts till den bästa i kommunen under tävlingen ”Friluftslivets år 2021”. ”Det var inte alls något jag räknade med men visst var det kul att min bild vann”, säger Dan när LT ringer upp och berättar nyheten.

Färgsprakande bild från Oxhultasjön vann fototävling
”Bilden vid sjökanten har Dan Davidsson tagit en sensommardag i september vid Sjöboholm. Oxhultasjön är en av familjens favoritplatser och denna kväll var det korvgrillning och fiske som var aktiviteten.”

Fototävlingen arrangerades av Laholms kommun. Dan Davidsson var högst ovetande om vinsten när han kontaktades av LT. Det kan konstateras att segern var mycket rättvis. Bilden är skarp och färgerna sprakar. Naturen kan närmast liknas vid något taget ur en film, till exempel Narnia.

– Det är en favoritplats för hela familjen. Vi tycker om att vara där då och då året om. Vi var där en helg nyligen och åkte skridskor när det fortfarande var is, berättar Dan.

Platsen är Oxhultasjön vid Sjöboholm. Vid fototillfället en vacker septemberdag stod korvgrillning och fiske på agendan. Barnen Astrid, Arvid och Ester syns vid sjökanten.

– Barnen metade och sedan grillade vi. Det var väldigt fint den kvällen. Det var i slutet av september. Bara en vecka senare så var det höst.

Får man någon fisk i sjön?

– Någon liten mört eller abborre kan man få, skrattar Dan.

Den bilden har du inte tagit med telefonen?

– Nej, jag använde en systemkamera. Jag tycker om att fotografera och gör det en del när tillfälle ges, berättar Dan.

Vid fototävlingen bad kommunen invånarna att skicka in sin bästa bild från Friluftslivets år 2021. Tanken är att inspirera till att vara ute i naturen. Kommunen var inte ute efter bilder på extrema aktiviteter.

– Jag såg info om tävlingen på kommunens Facebooksida och när den bilden blev så pass bra så skickade jag in den. Men att jag skulle vinna var inget som jag alls räknat med, säger Dan Davidsson som bor i Hishult med sin familj.

Tvåa i tävlingen slutade Hanna Mellberg från Skottorp med sin bild från skogarna vid Midsommargrottorna i Hjörnered.

Agneta Svensson från Laholm kom trea med en bild på en kanot på stranden vid Hjörneredssjöarna.

Priserna meddelas vinnarna inom kort. På kommunens hemsida finns tips på aktiviteter som kan locka till framtida utflykter.


”Hanna Mellbergs magiska naturbild med mossbelupna stenblock är från en tur i skogarna vid midsommargrottorna i Hjörnered.””Agneta Svenssons kanot på stranden vid Hjörneredssjöarna inbjuder verkligen till friluftsliv och vi längtar redan dit. Man får lust att hoppa i kanoten och paddla iväg på äventyr.”Fakta: Friluftslivets år 2021

Friluftslivets år 2021 initierades av Naturvårdsverket och så här förklarade de målen med satsningen:

”Friluftslivets år 2021 har som mål att 10 procent av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än tidigare. Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Samtidigt är Friluftslivets år 2021 ett stort samarbetsprojekt mellan organisationer och personer som vill delta i arrangemanget. Satsningen har kampanjnamnet Luften är fri.”