Carl-Gustaf har skapat hemsida om sin hembygd
Av Johan W Jönsson
Carl-Gustaf Knutsson har bott i Lilla Tjärby sedan 1972. Han är dock uppväxt i Veka utanför Skottorp. Han har varit intresserad av släktforskning och fotografering sedan ung ålder. Carl-Gustaf har skapat en hemsida om sin hemby. Där hittas nya och gamla foton samt lite information om gårdarna och folket i Veka. ”Det hade varit trevligt om ännu fler hittade hemsidan”, säger Carl-Gustaf.
Carl-Gustaf Knutsson.har skapat en hemsida om sin hemby Veka som ligger utanför Skottorp. Adressen är veka.n.nu.
Foto: Johan W Jönsson
Gården som Carl-Gustaf växte upp på heter Björkelund. Den köpte hans föräldrar av hans farföräldrar 1941. Även Carl-Gustafs mamma var från Veka.
– Här (i Lilla Tjärby) är jag bara ingift, skrattar Carl-Gustaf som bott i Lilla Tjärby i över 50 år men där hans hustru Lizzy växt upp.
På hemsidan veka.n.nu finns 24 gårdar med. Från början var de flesta gårdarna torp som låg under Skottorps Säteri. Mellan 1910 och 1926 friköptes och bebyggdes ett antal av dem.
Carl-Gustaf fick redan som ung ett fotintresse. Det ärvde han av sin far, Knut Gösta Carlson, som köpte en kamera vid en USA-vistelse.
– Jag har haft med mig kameran och fotograferat i olika sammanhang. Det finns både nyare och gamla bilder på hemsidan, berättar han.
Dessutom har han fått ärva bilder av sina föräldrar som i sin tur sparat bilder från sina föräldrar. Samlat ger det en bildskatt från Veka där ett urval hittas på veka.n.nu.
Utöver foton och information om alla gårdar finns även olika flikar med ”Historik”, ”Kyrkan”, ”Skolor”, ”Kvarnen”, ”Maskiner” och ”Gamla foton”.
Carl-Gustafs mamma Allie Carlson bodde i Veka under hela sitt liv. Mycket av informationen om byn kommer från henne.
– I samband med att jag började släktforska bad jag henne att skriva ner det hon visste om gårdarna och människorna. Och det var mycket, skrattar Carl-Gustaf.
Han visar upp ett skrivblock fullproppat med text. Utöver häradshövding Adolf Perssons skrift från 1959 där Veka omnämns finns ingen direkt dokumentation om byn före Carl-Gustafs hemsida.
Knutsson var intresserad av lantbruket och skyndade sig alltid hem från skolan för att kunna hjälpa till med olika sysslor hemma på gården.
– Mina skolkamrater spelade fotboll men det var jag inte ett dugg intresserad av. Jag ville hem och hjälpa till. Far gav mig olika uppdrag och det tror jag att jag har haft nytta av i livet.
Både Carl-Gustafs pappa och han själv dokumenterade en del av det som gjordes på gården med hjälp av kameran. Bilder finns på hemsidan.
Han började senare att hjälpa till på ett större grannställe som använde sig av mer moderna metoder. Hemstället Björkelund var det sista i Veka att gå från hästar till traktor (1956).
– Jag var och är en bonnapåg. Min lärare tyckte att jag skulle fortsätta att läsa efter sjunde klass då han tyckte att jag hade huvud till det men jag ville inte. Jag ville jobba.
Carl-Gustaf visar upp gamla foton från Veka. Han har alltid haft ett fotointresse. Det ärvde han av sin far.
Foto: Johan W Jönsson
Jobb på maskinstation tog Carl-Gustaf runt i Laholms kommun med omnejd. Han trivdes bra med jobbet men fick sluta på grund av ryggbesvär till följd av arbetet.
Via utbildning på centrala omskolningsenheten i Borås fick han anställning på Televerket i Helsingborg. Efter tre år där blev det jobb som instrumentmakare på Halmstad Järnverk.
– Jag hade aldrig satt min fot på en industri men blev kvar på instrumentverkstaden i 18 år. Jag stortrivdes men nappade ändå när jag såg att Laholms kommun sökte folk till VA-driftavdelningen.
Tack vare kontakter fick Carl-Gustaf jobbet och då slapp han pendla och kunde cykla till arbetet istället. Han hjälpte till att datorisera arbetet med vatten och avlopp.
– Jag var inte något särskilt slängd i det egentligen men jag hade jobbat med det på min förra arbetsplats och det var det ingen annan där som hade.
22 år blev det inom VA på Laholms kommun innan pensionen väntade. Carl-Gustaf och Lizzie flyttade in i det egenbyggda huset i Lilla Tjärby 1972 och bor fortfarande kvar.
– För att vara en enkel bonnapåg från Veka tycker jag att jag har klarat mig ganska hyggligt. Jag hade inga direkta färdigheter utöver min utbildning i Borås men jag hade anställning hela tiden.
Grannbonden som Carl-Gustaf hjälpte som ung lärde honom att fotografera och sedan har det intresset funnits kvar.
– I och med att jag hjälpte till att tröska och plocka hos bönderna i Veka så kände jag dem och därför var det inga konstigheter att få fotografera lite.
Bengt Rune Karlsson har gjort hemsidan som Carl-Gustaf fyllt med foton och information. Han hade först tänkt att göra ett häfte men Bengt Rune fick honom på andra tankar.
– En hemsida är bra då alla som är intresserade kan gå in och titta. Det hade varit trevligt om ännu fler hittade den. Uppdateringar sker löpande.
Carl-Gustaf Knutsson har bott i Lilla Tjärby i över 50 år. Rötterna finns dock i Veka utanför Skottorp. Intresset för hembygden är stort men att ta över lantbruket hemma var aldrig aktuellt. Foto: Johan W Jönsson
Lite om Carl-Gustaf Knutsson
Ålder: 78 år
Familj: hustrun Lizzie, barnen Jenny och Gustaf, barnbarn
Från: Veka
Bor: Lilla Tjärby
Gör: pensionär, tidigare instrumentmakare och drifttekniker
Aktuell: har skapat hemsidan veka.n.nu om sin hembygd
Intresse: släktforskning, foto, engagemang i Skummeslövs hembygdsförening, hus och hem