En mordgåta utan lösning

Av Lars J Eriksson 26 FEBRUARI 2011 23.30

Vid 23-tiden på torsdagskvällen den 27 februari 1986 passerade jag hörnet av Tunnelgatan-Sveavägen efter att med en god vän ha ätit på restaurang Bohemia.

Ett dygn senare skrev hörnet vid färgbutiken Dekorima in sig i vår moderna historia som platsen där Olof Palme mördades. Nästan ingen annan händelse har lika starkt etsat sig in i mitt minne.
När jag strax efter midnatt blev uppringd av en nattchef på min redaktion på en tidning i Nyköping som berättade att TT gått ut med en så kallad flash på printern om att Olof Palme var skjuten, så for en rad tankar genom huvudet.

Var uppgiften verkligen sann, var det någon skämtare på TT som tappat omdömet, eller skulle vi utifrån den magra informationen, när tidningen redan var på väg att börja tryckas, stoppa pressarna?
Det blev det sistnämnda. I all hast infann jag mig på redaktionen, där det då kommit ytterligare ett telegram, ett som sa att Kjell Olof Feldt bekräftat att Olof Palme var mördad.

Jakten på Palmes mördare slutade i ett totalt haveri. Redan på natten kom de första indikationerna. Jag hade ringt min verkställande direktör som bodde i Stockholm, vilken kastade sig i bilen till Nyköping. På väg ut genom stan såg han inte en enda polis och än mindre några polisspärrar som kontrollerade bilar i jakt på en flyende polismördare.

Omedelbart efter mordet tog Stockholms länspolismästare Hans Holmér - vän till Palme - över ledningen för mordspaningarna. Holmér hade från början inte polisbakgrund utan var före detta åklagare och Säpochef, snarast en skrivbordsbyråkrat, men redan då känd för att försöka spela tuff amerikaniserad polischef. Eftersom regeringen agerade svagt och Rikspolisstyrelsen var en organisation i kris, lät man Hans Holmér hållas. Mördarjakten fick ett högt pris. Hans Holmér var starkt inriktad på att kurder hade begått mordet, påhejad som han var av sin kompis Ebbe Carlsson, en man som var starkt lagd åt konspiratoriska teorier. Men även andra grupper och personer for illa under mördarjakten, bland några svårt psykiskt störda personer som polisen sög in för förhör i brist på bättre.

I dag finns ingen mördare gripen och dömd. Christer Pettersson dömdes av en oenig tingsrätt och friades i hovrätten. Men många poliser är övertygade om hans skuld, dock inte polisprofessorn Leif GW Persson.
Själv fäster jag stor vikt vid Lisbet Palmes vittnesmål, hon har med stor övertygelse pekat ut Pettersson.

Vad många tycks glömma är dessutom att Christer Pettersson mördat förut, det så kallade bajonettmordet, då han i vredesmord högg ihjäl en främling han stött ihop med i julhandeln i centrala Stockholm.
Hans beteende efter mordet var också konstigt. Han gick dagen efter och skrev in sig i en kondoleansbok och stal ett porträtt av Palme från ett av kondoleansborden. Dessutom brände han upp sina kläder.

Det är osannolikt att mordgåtan får en lösning. Men jag tycker att något slags expertgrupp, gärna med erfarna poliser från våra grannländer, och oberoende forskare, borde få i uppgift att gå igenom materialet igen och se om de kan komma till andra resultat i jakten på Palmes mördare.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Rickard Bottne från Äng­el­holm räd­da­de i går li­vet på en mo­tor­cy­klist som kört av en skogs­bil­väg på Hallandsås och ham­nat i en bäck. – Han var med­vets­lös och låg med hu­vu­det un­der vatt­net, be­rät­tar Rickard.

Räd­da­de li­vet på mc-fö­ra­re i olycka

Rickard Bottne får be­röm av rädd­nings­tjäns­ten ef­ter ovan­lig sing­el­o­lyc­ka där mc-förare hamnat i bäck.
Emma Gröndahl, Karl-Olov Ivehammar, Jan Gottfriedson, Margareta Jonsson och Fredrik Roos Lindell presenterade Folkpartiets valprogram som de hoppas ska räcka till en ordförandepost i en nämnd.  

Sko­lan vik­ti­gas­te frå­gan lo­kalt för FP

Men det rå­der ock­så viss oenig­het i par­ti­et kring om­strid­da lo­ka­la bygg­pro­jekt.
Socialchefen Björn Jingblad, kommunchefen Nils Danred, räddningschefen Per-Åke Eriksson, närpolischefen Mikael Eliasson, räddningstjänstens kvalitetsutvecklare Lena Drott och moderata kommunrådet Thomas Jönsson är stolta över att Laholm nu är en tryggare plats efter att ha vänt trenden med minskad brottslighet och skadegörelse.  

Arbete mot
brottslighet lönar sig

Laholms kommun har gått från lokalt kaos till nationell prischans.
I slutet av matchen tar Trönninges målvakt Cornelia Jarving bollen framför fötterna på Hanna Lindström, men glider ut ur sitt straffområde, och får ett gult kort.  

VGLT missade lägen och chans till poäng

Trönninge tog sig över nedflyttningsstrecket.
Ex­tra fo­kus på po­li­tik. Det vän­tar Axel Nils­son, Eme­lie Pet­ters­son och Thea Nils­son, nya sjun­de­klas­sa­re på La­ga­holms­sko­lan.  

Vill väc­ka
vil­jan att på­ver­ka

För sjun­de­klas­sar­na på Lagaholm blir val­nat­ten den 14 sep­tem­ber ex­tra spän­nan­de. Då ska de näm­li­gen val­va­ka på sko­lan.
MFF i CHAMPIONS LEAGUE
Champions League-spel ger inte bara Malmö FF chansen att få möta de bästa fotbollsklubbarna i Europa. Det ger också inkomster på kanske uppemot 200 miljoner kronor. På bilden gör Markus Rosenberg 1-0 i vinstmatchen mot Salzburg.  

Försiktig strategi
för miljonerna

- Vi vill investera i verksamheten som kan ge ytterligare framgång, säger ordföranden Håkan Jeppsson.
Riksdagsledamoten Agneta Börjesson och lokalpolitikern Eva Ericsson vill gärna se mer ekologisk mat i skolan. Börjesson tycker dock att det är tråkigt att konflikten står mellan ekologisk mat och närodlad mat. Men den närodlade maten på Lagaholmsskolan smakade också gott, konstaterade Miljöpartisterna.  

”Ställ om till ekologiskt”

Agneta Börjesson halländsk riksdagsledamot för Miljöpartiet besökte Laholm.
OPINION OCH LEDARE
Lars J Eriksson, chefredaktör, ledarskribent
Martina Jarminder, ledarskribent
Dag Gustavsson, ledarskribent
Läsarbilder från Cellnews:
LaholmsTidning.se använder cookies, läs mer här.
BLÄDDRA I LAHOLMS TIDNING
NYTT: E-tidningen nu en betaltjänst - men gratis för prenumeranter.
Bloggar
Annons / Sponsrad blogg
VILL DU OCKSÅ SYNAS HÄR?
040-6605500 eller annons@laholmstidning.se
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor